header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 22 februari 2018 10:08

Arla Foods heeft sterk jaar achter de rug


Arla Foods kende vorig jaar een sterk jaar door voornamelijk hogere verkoopprijzen. De omzet van de groep klom met 8,1 procent naar € 10,3 miljard. In 2016 bedroeg deze € 9,6 miljard.

Nederland leverde een belangrijke bijdrage aan de groei. De omzet schoot vorig jaar van € 219 miljoen naar € 251 miljoen. Een jaar eerder was deze € 219 miljoen. Het gemiddelde marktaandeel van de dagverse zuivelmerken van Arla Foods in Nederland bedroeg over heel vorig jaar 10,2 procent tegenover 9,6 procent in 2016.

Skyr, biologisch en Lurpak
De volumegedreven omzet van de merken (Arla, Melkunie, Castello, Lurpak, Apetina en Starbucks) steeg in ons land met 9,2 procent. Dit komt met name door Arla skyr (53 procent groei) Arla biologisch (11 procent groei) en Lurpak (69 procent groei).
Het merk Arla steeg met 10,1 procent, waarvan 3,4 procent door hogere volumes. Lurpak nam toe met 8,3 procent ondanks een daling van 2,7 procent, Castello groeide met 3,1 procent waarvan 2,7 procent door hogere volumes en Puck groeide met 6,8 procent waarvan 4,4 procent door hogere volumes.

Internationale verkoop en foodservice
Bij Arla Foods International, dat 16 procent van Arla Foods totale omzet uitmaakt, zorgde de internationale verkoop aan detailhandel en foodservice voor een inkomstenstijging van 13,2 procent en bereikte daarmee een resultaat van € 1.616 miljoen.
Arla Foods in Europa behaalde een totale omzet die met 3,9 procent naar € 6.568 miljoen toenam. Het resultaat geeft de opleving op langere termijn weer van de vraag naar natuurlijke, volle zuivelproducten zoals boter, kaas en eiwitrijke producten.

Eiwitrijke specialiteiten
Dochteronderneming Arla Foods Ingredients had vorig jaar een aanzienlijke groei door innovatie in specialiteiten van eiwitrijke producten. Ingrediënten op basis van wei richten zich op een breed scala aan categorieën waaronder bakkerijproducten en baby- en sportvoeding.
De omzet groeide hier met 19,6 procent naar € 651 miljoen dankzij de verkoop van hogere volumes van business-to-business babymelkpoeder die wordt verkocht in meer dan negentig landen en door de sterke prijs- en volumegroei binnen het eiwitsegment.

Verwachtingen voor 2018
Dit jaar blijft Arla Foods' Good Growth 2020-strategie belangrijk voor het versterken van de merken. Het investeringsplan van € 527 miljoen dat Arla onlangs aangekondigde zal de groei van merkproducten en de internationale groei stimuleren. Dit komt door investeringen in innovatieve technologie en nieuwe verbeterde productiecapaciteit. De focus blijft dit jaar gericht op strategische groeimarkten zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika, China, Zuidoost-Azië, Sub-Sahara-Afrika en de Verenigde Staten.
De omzet zal dit jaar naar verwachting op hetzelfde niveau uitkomen – tussen € 10 miljard en € 10,5 miljard – dankzij de hogere volumes melk en een verbeterd productassortiment. Arla Foods blijft zich richten op een nettoresultaat voor 2018 tussen 2,8 en 3,2 procent van de omzet, maar verwacht dat seizoensgebondenheid meer impact heeft op de halfjaarlijkse resultaten van 2018 waardoor die naar verwachting onder het jaarlijkse doelbereik zullen liggen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties