header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 28 februari 2018 14:03

Duidelijkheid over camembert


Na jarenlange discussie is er nu duidelijkheid over camembert. De Franse consumentenorganisatie Fromages de Terroir heeft een akkoord bereikt over welke kaas camembert mag heten.

Ambachtelijke camembert mag voortaan niet alleen van rauwe melk, maar ook van gepasteuriseerde melk worden gemaakt en het AOP-keurmerk hebben. En grote kaasproducenten, waaronder Lactalis, moeten voortaan minstens een derde van de melk bij Normandische koeien halen om camembert te produceren die als camembert mag worden aangeduid. Zo luiden enkele van de moeizaam bereikte afspraken.

Authentieke camembert
Het resultaat van het overleg is dat er over drie jaar een authentieke camembert uit Normandië verkrijgbaar is. Nu zijn er nog twee varianten van het Franse streekproduct: rauwmelkse camembert met AOP – jaarlijks goed voor 6.000 ton productie – en de fabrieksmatig geproduceerde camembert waarvan jaarlijks rond 60.000 ton op de markt komt.

Weidegang
Officieel moet de karakteristieke platte rauwmelkse kaas in Normandië op ambachtelijke wijze en volgens een reeks eisen worden geproduceerd om het AOP camembert-zegel te mogen dragen. Dit EU-stempel voor de beschermde oorsprongsbenaming staat sinds 1992 voor kwaliteitseisen waaronder de afmetingen van de kaas en gemaakt van melk van Normandische koeien die minimaal zes maanden per jaar op weiden in Normandië grazen. De eis voor weidegang geldt ook voor de melk die de grote kaasfabrikanten voortaan tot camembert mogen verwerken.
Volgens de producenten en de boeren resulteert het akkoord in meer Normandische koeien in de weiden in Normandië, meer en beter betaalde Normandische melk en tot een extra kwaliteitskeurmerk voor camembert van gepasteuriseerde melk.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties