header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 15 maart 2018 09:57

Boerenkaasvereniging van start


In Zoeterwoude is kortgeleden de Boerenkaasvereniging (BKV) gestart. De nieuwe vereniging is opgezet door een groep boerenkaasmakers en de Alliantie van Nederlandse Kaasspeciaalzaken.

De boeren en kaaswinkeliers willen met de BKV de belangen behartigen, en proces, ambacht, tradities en specifieke kenmerken van deze rauwmelkse kaas beschermen en onder de aandacht van de consument brengen.
Alle boerenkaasmakers kunnen zich bij de nieuwe vereniging aansluiten. De Goudse boerenkaas wordt door ruim dertig kaasmakers gemaakt, de Leidse boerenkaas met sleutels wordt door ongeveer negen kaasmakers geproduceerd en de Edammer boerenkaas komt van een boerderij.

Van rauwe melk van eigen bedrijf
Kenmerkend bij het maken van boerenkaas is het verwerken van rauwe melk op het eigen bedrijf van eigen koeien, schapen en geiten. Hierdoor ontstaan regionale verschillen die in de smaak van de kaas terugkomen. Ook het voer van de dieren, het ras en het seizoen zijn in boerenkaas te proeven. De kaas krijgt uiteenlopende smaken door de rijping naar jonge, belegen, oude en overjarige kaas, in leeftijd variërend vier tot zes weken naar ouder dan een jaar.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties