header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 15 maart 2018 10:09

Boekje geeft stappen voor duurzamer produceren


Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, overhandigde deze week het boekje ‘Het klimaat op ons bord’ aan minister Carola Schouten. In de uitgave staan de stappen van bedrijven uit de voedselketen om duurzamer te produceren.

Voor het behoud van biodiversiteit, een van de negen thema’s in het boekje, zette FrieslandCampina een beloningssysteem voor melkveehouders op en maakten Royal A-ware en Albert Heijn werk van duurzamere huismerkzuivel in het schap.

Laagste impact
Dijkhuizen lichtte tijdens de bijeenkomst de ambitie ‘Minder impact op klimaat in de hele keten van de Alliantie’ toe. “De Nederlandse agrifoodsector realiseert de laagste impact per kg voedsel op milieu, klimaat en biodiversiteit. Daarmee doet hij bij uitstek wat de wereld nodig heeft en waar ‘Parijs’ om vraagt.”
“Dankzij nieuwe kennis en slimme technologie zijn er verdere verbeteringen mogelijk en ook nodig”, vervolgt Dijkhuizen. “Die moeten we met kracht oppakken met als ambitie te komen tot een klimaatneutrale productie en distributie van ons voedsel, inclusief het hergebruik van rest- en nevenstromen.”

Versnelling verduurzamen in agrifood
Nederland heeft de unieke situatie dat de agrifoodketen, van boer tot bord, samenwerkt en zich sterk maakt voor een duurzamere en rendabele voedselketen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel wil de verduurzaming in de Nederlandse agrifoodketen versnellen. Dit doet het samenwerkingsverband aan de hand van negen verduurzamingsthema’s, fact-based en op basis van zogenoemde ‘duurzaamheidshotspots’ in de keten.
De Alliantie heeft samen met kennisinstellingen voor de belangrijkste grondstof- en productketens de hotspots in kaart gebracht waar de grootste verduurzamingsimpact te behalen is en welke stappen bedrijven kunnen zetten.
De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Meer informatie: www.verduurzamingvoedsel.nl

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties