header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 21 maart 2018 12:13

AND Cheesetrade herverwerkt tegen verspilling


AND Cheesetrade is een van de achttien ondernemers die samen met MVO Nederland het platform Verspilling is Verrukkelijk hebben gelanceerd. Het bedrijf biedt met spreads van kaas uit rest- en zijstromen een oplossing voor voedselverspilling.

AND Cheesetrade ontwikkelde voor het nieuwe platform een reeks cheesespreads & -dips, gemaakt van geredde kaas van restanten uit de boter- en kaasproductie. Vanaf medio augustus staan de producten in het speciale Verspillen is Verrukkelijk-schap in de supermarkt. Op de spreads,verkrijgbaar in zeven smaken waaronder Gouda, naturel, champignon en tomaat, staat het groene No Food To Waste-label. De consument kan hiermee kiezen voor een circulair product.

In de supermarkt
Het eerste Verspilling is Verrukkelijk-schap met producten startte deze week bij Jumbo in Wageningen. Daarna volgen Plus in Maarn, Albert Heijn Food Plaza in Amsterdam en Albert Heijn XL in Purmerend. Het assortiment zal bestaan uit onder meer kaas-, fruit- en groentespreads, soepen, ketchups, appeldranken, tosti’s en conserven.
Het assortiment is straks ook bij restaurants en bedrijfsrestaurants te vinden. Tegen het eind van het jaar wil Verspilling is Verrukkelijk tevens een gezamenlijk eindejaars-geschenkpakket brengen.
Het nieuwe platform levert met het aanbod een bijdrage aan het streven van de Taskforce Circular Economy in Food om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen in Nederland.
Tot nu zijn er soepen van kromme groenten (Kromkommer), bier van oud brood (Instock), jams, snacks en bier op de markt, gemaakt van ingrediënten die zouden worden weggegooid of opnieuw worden verwerkt tot diervoeder of biogas.

Van rest- en zijstromen uit kaasproductie
AND Cheesetrade was voor het nieuwe platform bezig met het ontwikkelen van spreads van restanten uit de boter- en kaasproductie. Het bedrijf in Leeuwarden maakt al veertien jaar kaas van producenten en retailers weer geschikt voor verwerking en verkoop en verwerkt dit tot re-cheesed kaas en spreads.

2.600 ton per jaar
Vanuit heel Europa komen rest- en zijstromen uit de productie van kaas, boter en andere voedingsproducten bij de verwerker binnen. Het gaat om gemiddeld 2.600 ton per jaar aan verpakte kaas in stukken en plakjes, Franse kaas zoals brie en camembert en mozzarellaballetjes, boter en zijstromen van producenten waaronder begin- en eindstukken van de snijlijn, offspecs, breuk, stofwrongel en dergelijke. Ook commercial returns van bijvoorbeeld retailers die te maken hebben met een korte tht of overstock komen naar AND Cheesetrade voor herverwerking.
Direct na binnenkomst van de zijstromen worden de producten gesorteerd en verdeeld. AND Cheesetrade bepaalt vervolgens de bestemming voor de verschillende zijstromen, bijvoorbeeld of deze wordt verwerkt tot smelt-, rasp- of poederkaas of tot grondstof voor kant-en-klaar maaltijden.
Met het herverwerken van rest- en zijstromen gaat het bedrijf, dat is aangesloten bij het Zijstromen Convenant, BIO-gecertificeerd en valt onder toezicht van het COKZ, naast voedselverspilling ook waardevernietiging tegen.

Verspilling is Verrukkelijk
Platform Verspilling is Verrukkelijk bestaat naast AND Cheesetrade uit De Lekkere Man – deze deelnemer redt stieren en bokken van melkvee- en geitenhouderijen en maakt hiervan vleeswaren – Kromkommer, Instock, Potverdorie!, GRO Mushrooms, BeeBlue, Soupalicious, ThijsTea, de Verspillingsfabriek, Coco Conserven, Betuwse Krenkelaar, Yespers, The Ketchup Project, De Tweede Jeugd, De Bokkenbunker, Glorious Bastards, Twisted en MVO Nederland.

Meer informatie: www.spreaditordipit.nl, www.nofoodtowaste.com, www.verspillingisverrukkelijk.nl

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties