header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 22 maart 2018 08:02

Nederland ontvangt € 2,4 miljoen voor schoolmelk


EC De Europese Commissie trekt voor het schooljaar 2018-2019 voor Nederland € 2,4 miljoen uit voor schoolmelk.

De EU reserveert voor schoolmelk en schoolgroenten en -fruit voor het komend schooljaar in totaal € 250 miljoen. De schoolregeling in de EU zorgt niet alleen voor de verstrekking van deze producten, maar bevordert ook gezonde eetgewoonten bij kinderen en omvat specifieke educatieve programma's over het belang van gezonde voeding en de wijze waarop voedsel wordt geproduceerd.

285.000 ton
Tijdens het schooljaar 2016-2017 namen circa 18 miljoen kinderen deel aan de EU-regeling voor melk. Deze regelingen waren goed voor de verstrekking van meer dan 285.000 ton aan zuivelproducten, hoofdzakelijk aan kinderen tussen zes en tien jaar.
De nationale toewijzingen voor de lidstaten, die alle 28 aan de regeling deelnemen, zijn goedgekeurd voor het schooljaar 2018﷓2019 en worden naar verwachting uiterlijk eind deze maand door de Europese Commissie aangenomen.

Andere landbouwproducten
De lidstaten kunnen beslissen hoe de regeling precies wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld met het kiezen van thematische educatieve maatregelen of bepalen welke andere landbouwproducten schoolkinderen mogen ontvangen. Ze kunnen de EU-steun tevens aanvullen met nationale steun om de regeling te financieren.
De verstrekte producten worden gekozen op basis van gezondheids- en milieuoverwegingen, seizoen, variatie en beschikbaarheid. De lidstaten kunnen lokale of regionale aankoop, biologische producten, korte toeleveringsketens, milieuvoordelen en kwaliteitsregelingen voor de landbouwsector stimuleren.

Boerderijbezoeken en schoolmoestuinen
In 2016-2017 waren melk, gearomatiseerde melk en producten op basis van gefermenteerde melk zoals yoghurt de populairste categorieën producten in het kader van de melkregeling. Er werd ook veel kaas verstrekt. De educatieve maatregelen bestonden onder meer uit boerderijbezoeken, schoolmoestuinen, kooklessen en -wedstrijden, lessen van voedingsdeskundigen en spelletjes.

Een verdeling van het totale budget over de lidstaten is te zien via Europese Commissie.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties