header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 22 maart 2018 08:25

Albert Heijn komt met ambachtelijke boter


Ambachtelijke boter wordt weer populair in Nederland. Boter zoals het Ierse Kerrygold en Bretonse Le Gall is een natuurproduct dat al jaren op authentieke wijze wordt bereid. De merken hebben eigen onderscheidende karakteristieken waarin invloeden van de natuur en bijzondere productieprocessen zijn te proeven Albert Heijn brengt beide merken uit deze traditionele boterlanden in de gezouten en ongezouten variant in het schap.

Kerrygold-boter is gemaakt van Ierse weidemelk afkomstig van koeien die vrij in de natuur grazen en het hele jaar door alleen gevoed worden met gras. Ter vergelijking, Nederlandse grasboterkoeien grazen gemiddeld 120 dagen zes uur per dag buiten. Kerrygold-boter heeft een lichtkruidige nasmaak door de vele kruiden die zich tussen het gras bevinden. De boter dankt zijn naam aan het gebied Kerry en aan de gouden kleur van de boter.

Vijftien uur rijpen
Le Galll produceert de karneboters op een ambachtelijke wijze die 24 uur duurt. Voor deze boters wordt de room, na het toevoegen van de melkzuurbacteriën, vijftien uur gerijpt. Hierna begint de botermeester op traditionele wijze te karnen: een proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht, vetdeeltjes samenklonteren en zich daardoor scheiden van de karnemelk. Uit het vet wordt boter bereid. Le Gall-boter heeft door natuurlijke voeding en het Bretonse klimaat een romige nootachtige smaak. Het zout van de gezouten boter is afkomstig van de witte toplaag van Guérande-zout, beter bekend als fleur de sel.

Pure en volle smaken
Boter past in de trend naar natuur en authenticiteit en pure en volle smaken. Het natuurproduct bestaat uit de vetten die in melk zitten en bevat vitamines, Omega 3 en calcium. Kerrygold en Le Gall zijn geschikt voor smeren, bakken en braden en voor Kerrygold’s Bulletproof Coffee. Dit is koffie met een eetlepel grass fed-boter erin, populair in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Botercultuur in Noord-Europa
Noord-Europa heeft een oude botercultuur. In de achttiende eeuw was de botermarkt in het Ierse Cork de grootste ter wereld. Van daaruit verhandelden de boeren hun boter over de hele wereld. Ook Frankrijk heeft een rijke botercultuur. Door hun eetgewoonten zijn de Fransen met jaarlijks 8 kg boter per persoon wereldkampioen boter eten met dank aan croissants en de beroemde patisserie. De rijke noordelijke botercultuur in zowel Ierland als het Franse Bretagne is ontstaan door het vochtige zeeklimaat onder invloed van de warme golfstroom. Hierdoor ontstaat een malse grasmat die romige melk geeft als de basis van boter.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties