header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 03 april 2018 06:40

Schouten geeft startsein voor nieuw weideseizoen


Minister Schouten van Landbouw heeft maandag het startsein gegeven voor het nieuwe weideseizoen. Dat deed zij op de boerderij van Wilco Brouwer de Koning in Heiloo. Na een beschutte winter in de stal, zetten zijn koeien weer hun eerste stappen in de weide. Op ruim 80 procent van alle melkveebedrijven in Nederland zullen dit jaar weer de koeien buiten lopen.

De koeien krijgen de komende weken gezelschap van vele soorten weidevogels. Duizenden vogels keren deze weken terug naar de Nederlandse erven, akkers en weides. Zo vinden meer dan vijftig soorten vogels hun thuis op het boerenland (erf, akkers, weides).

Landelijke campagne
SlimmeVogels.net (initiatief van Duurzame Zuivelketen) maakt zichtbaar wat boeren doen om boerenlandvogels een thuis te bieden. Met een landelijke campagne maakt Slimme Vogels de vaak onbekende inspanningen van de melkveehouders zichtbaar. Wilco Brouwer de Koning: “De koeien horen in de wei, vanaf vandaag zijn ze weer voor iedereen zichtbaar. Ook de boerenlandvogels horen hier thuis, ze maken deel uit van ons feestje. Dit willen we aan iedereen laten zien. Welkom bij ons thuis op de boerderij!”
Melkveehouders beheren samen 40 procent van ons landschap. Ze zorgen voor weidevogels door bijvoorbeeld plasdras te creëren, te zorgen voor kruidenrijk grasland, of door het maaien van gras uit te stellen of bij te stellen. Dankzij veel boeren vinden vogels beschutting (lang en bloemrijk gras), veiligheid en voedsel (insecten en wormen).

Waardering voor inspanningen
Met de campagne wil SlimmeVogels.net de waardering voor de inspanningen van melkveehouders voor boerenlandvogels bij het grote publiek verhogen. “De stand van de vogels is van heel veel factoren afhankelijk”, zegt Brouwer de Koning. “Als boer draag ik bij waar ik dat kan. En dat doe ik samen met vele anderen. Samen bieden we de vogels een thuis.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties