header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 13 april 2018 07:54

‘Trump wil weer toetreden tot TPP’


Donald Trump overweegt om weer toe te treden tot het Trans-Pacific Partnership (TPP). De Amerikaanse president, die vlak na zijn aantreden de Verenigde Staten terugtrok uit het handelsakkoord, zou zijn besluit willen heroverwegen na gesprekken met politici uit een aantal landbouwstaten.

Trump had op het Witte Huis gesprekken met gouverneurs en senatoren uit landbouwstaten. In deze staten is veel kritiek op het besluit van Trump om uit het TPP te stappen. Die stap is nodig, zo lichtte Trump destijds toe, omdat TPP ten koste gaat van banen in de Verenigde Staten. Zijn besluit leidde tot kritische reacties uit de landbouw en zeker uit ook de zuivelsector, die juist nieuwe exportkansen zagen door het handelsakkoord van landen rondom de Stille Oceaan.

Groeiende Aziatische markt
Volgens berekeningen van de American Farm Bureau Federation zou TPP een injectie van jaarlijks $ 4,4 miljard geven aan het landbouwinkomen. De agrarische export zou met $ 5,3 miljard toenemen naar de landen die participeren in TPP. De National Milk Producers Federation en de US Dairy Export Council zeiden in een reactie dat terugtrekking uit TPP niet moet betekenen dat de groeiende Aziatische markt verboden terrein wordt voor Amerikaanse zuivelproducten.
In de gesprekken met Trump zou de president hebben ingezien dat terugtrekken uit TPP nadelig is voor de landbouw. De aanwezige politici hebben aangeven dat de boeren handel willen, verklaarde gouverneur Ricketts van Nebraska tegenover persbureau Bloomberg. “We hebben gezegd dat boeren willen dat markten worden geopend.” Volgens Ricketts luisterde Trump goed naar het verhaal uit de landbouwstaten.

Japan reageert positief
In een reactie op de berichten dat Trump weer wil toetreden tot TPP reageerde Japan positief. Minister van buitenlandse zaken Taro Kono zei erg blij te zijn als de Verenigde Staten, initiatiefnemer van TPP, terugkeert. Hij voegde daar wel aan toe dat het niet voor de hand ligt dat er wordt heronderhandeld over het akkoord tussen de elf landen rondom de Stille Oceaan. En daar zinspeelde Trump wel op, aldus zijn gespreksgenoten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties