header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 13 april 2018 13:45

Kaaskennis Nederlander stelt teleur


Driekwart (74 procent) van de Nederlanders eet minstens drie tot vier keer in de week Hollandse kaas en dan het liefst op de boterham (64 procent). De helft van de Nederlanders vindt kaas een belangrijk onderdeel van de maaltijd en tijdens een verblijf in het buitenland verlangen we naar een simpel broodje kaas (55 procent).

Een Nederlander gemiddeld 17 kg kaas per persoon per jaar, maar de kennis van het nummer-een-exportproduct valt tegen. Dit komt naar voren uit het onderzoek dat Westland Kaas liet PanelWizard doen bij meer dan 1.000 Nederlanders over hun kaaskennis.

Rijpingstijden niet bekend
Zo weet maar een op de vijf Nederlanders wat de +-aanduiding van kaas – 30+, 48+, 50+ enzovoort – betekent.
Het misverstand is dat men denkt dat een 30+-kaas voor minstens 30 procent uit vet bestaat, een 50+-kaas voor 50 procent et cetera.
Ook met de rijpingstijden van kazen zijn Nederlanders niet bekend. Hoe lang een belegen kaas nu op de plank ligt, is voor 66 procent van de Nederlanders een raadsel. Waarom deze planken van hout zijn, weet 66 procent dan weer wel.

Graskaas
Volgens een op de drie (36 procent) is graskaas kaas van koeien die alleen maar gras eten. 3 procent van de respondenten denkt zelfs dat deze kaas een lichtgroene tint heeft. Daarentegen weet men wel wat niet-afgeroomde melk (66 procent) en weidemelk (72 procent) is.

Nieuwe receptuur Maaslander
Aanleiding voor het kaaskennisonderzoek is de introductie van een nieuwe receptuur en uitstraling van Maaslander-kaas.
De nieuwe Maaslander 50+-kaas wordt gemaakt met niet-afgeroomde melk, zoals kaas van oudsher gemaakt hoort te worden. Men is ooit gaan afromen omdat de room uit melk wordt gebruikt voor het maken van boter en slagroom en dit flink geld oplevert. Maaslander investeert graag extra om de room in de melk voor de kaas te houden.

Kaaskennistest
Consumenten kunnen hun kennis over kaas testen op www.kaasquiz.nl, de uitslag vervolgens delen met #KaasQuiz en daarmee kans maken op een jaar lang gratis kaas van Maaslander.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties