header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 13 april 2018 13:59

Biologische ijsfabriek B&G Foodfactory officieel geopend


De nieuwe biologische ijsfabriek van B&G Foodfactory is vrijdag 13 april officieel geopend. De nieuwe duurzame productielocatie is uitgerust met zonnepanelen en een vriescel gekoeld met eigen zonne-energie.

De nieuwe fabriek is gevestigd aan de Dalweg in Surhuisterveen, vergde een totale investering van rond € 1.100.000, omvat 1.150 m2 en beslaat voor een deel twee verdiepingen. De capaciteit in vierkante meters is vijf keer zo groot geworden.

20.000 ijsjes per dag
Het bedrijf gaat met vier tot vijf productielijnen werken en heeft straks een eigen vrieshal voor opslag van rond 150 pallets, aldus Jos Blom, samen met Henk van der Heide eigenaar-ondernemer van B&G (Bijzonder & Genieten) Foodfactory in het Friese plaatsje. B&G groeide in de afgelopen jaren uit van drie naar tien medewerkers. In piekperiodes werken er 25 mensen die per dag 20.000 ijsjes maken. De beide eigenaren van B&G Foodfactory maken nu vijf jaar ambachtelijk biologisch ijs van lokale melk en vers biologisch fruit.
Het bedrijf gaat vijftien ijsconcepten voor de retail maken zoals Lily & Hanna’s Rawfood Ice Dream dat biologisch, glutenvrij en vegan ijs en ijs van onder meer plantaardige ingrediënten brengt. Ook Coco Frost ijs van Abbot Kinney’s is gemaakt van plantaardige ingrediënten. Nice is een concept met fruitijsjes en West Coast is biologisch frozen yoghurtijs in vier smaken, onder andere verkrijgbaar in het horecakanaal. Andere concepten zijn Sprice en groente- en fruitijsjes van &Samhoud.

Zonnepanelen en heatpipes
Het dak van de fabriek heeft 650 zonnepanelen en er staan zonneboilers en heatpipes die water tot stoom verhitten. De tweehonderd verhittingsinstallaties om melk op te koken kunnen met behulp van de zon zorgen voor de warmte die nodig is om de ketels met de mix te verhitten. Hierdoor hoeft de fabriek volgens Blom geen gas te gebruiken en derhalve ook geen gasaansluiting te hebben ofwel fossielvrij te produceren.
De melk voor de ijsproducten van B&G Foodfactory wordt lokaal aangeleverd. De biologische melk, tussen 8.000 en 10.000 liter per jaar, komt van biologisch melkveehouder Pieter de Jong, met zijn bedrijf op zo’n 200 meter afstand gevestigd van de huidige fabriek aan de Gedempte Vaart in Surhuisterveen. Ook de reguliere melk, jaarlijks eenzelfde volume, is van lokale herkomst van melkveebedrijf Bloemhof.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties