header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 16 april 2018 08:28

‘Bij Fonterra moet opvolger Spierings een Kiwi zijn’


De opvolger van Theo Spierings, de Nederlandse ceo van Fonterra die eind van dit jaar stopt bij het zuivelbedrijf, moet een ‘Kiwi’ zijn. Dat zeggen leden-melkveehouders van de coöperatie.

De Nieuw-Zeelandse coöperatie en grootste zuivelexporteur ter wereld is op zoek naar een opvolger van Spierings. Hij leidt het bedrijf zeven jaar en stop aan het eind van dit jaar. Voor de opvolger van Spierings wordt wereldwijd gezocht. Die zoektocht is eind vorig jaar al begonnen, bleek uit de verklaring die het zuivelconcern vorige maand uitbracht. Er is inmiddels, aldus de verklaring, een shortlist met kandidaten.

Goed voor de verbinding
Als het aan melkveehouders in Nieuw-Zeeland ligt, komt de nieuwe topman uit eigen land. De krant NZHerald legde zijn oor te luisteren bij invloedrijke melkveehouders van de coöperatie. Voormalige bestuurslid Greg Gent zegt tegen de krant dat een Nieuw-Zeelandse topman goed is voor de verbinding met de leden melkveehouders, met de overheid en met Nieuw-Zeeland. “Dat aspect van verbinding is heel belangrijk in een coöperatie.”
Andrew Watters, chief executive van MyFarm Investments, een bedrijf voor landbouwinvesteringen en aandeelhouder van Fonterra, zegt dat er op het platteland gesproken wordt over de opvolging en dat het tijd is dat een Kiwi Fonterra weer gaat leiden. "Ik heb een paar mensen horen zeggen dat het goed zou zijn om een Kiwi te hebben – iemand met een Kiwi-accent die zich kan inleven in boeren en aandeelhouders. Dat zou fijn zijn, maar ik zou het niet ten koste willen laten gaan van kwaliteit en capaciteiten.”

Geen geschikte mensen
Fonterra wordt al jarenlang geleid door een buitenlander. Voor Spierings had de Canadees Andrew Ferrier de leiding over het zuivelbedrijf. Niet iedereen vindt dat ze Fonterra naar een hoger plan hebben gebracht. Accountant, melkveehouder en aandeelhouder Lindsay Blake zegt tegen de NZHerald: "We hebben een paar externe ceo's gehad en eerlijk gezegd hebben we (Fonterra, red.) geen geweldige prestaties geleverd.” In haar opinie moet de coöperatie niet op zoek naar een ‘imperiumbouwer’. “We hebben ze gehad en dat is mislukt.”
Met de aankondiging dat het op de wereldmarkt op zoek gaat naar een nieuw topman heeft Fonterra het signaal afgegeven dat in eigen land geen geschikte mensen zijn om de zuivelonderneming te leiden, tekent de krant op. Blake: “Ik denk dat we de medewerkers van Fonterra en Nieuw-Zeeland een enorme slechte dienst hebben bewezen met de verklaring dat we de mondiale markt opgaan voor een nieuwe topman. In feite zeg je indirect dat er in het bedrijf en in Nieuw-Zeeland niemand goed genoeg is.

Leiderschap
In de commentaren worden ook kritische noten gekraakt over het beleid dat Fonterra voert. Dat moet onder de nieuwe ceo worden herzien, stelt Gent. De aandeelhouder zegt dat de aandacht vooral is gericht op snel veranderende consumentenproducten met de focus op China, waar al anderhalf miljard NZ-dollar is ‘verbrand’. “Dat beleid is absoluut aan herziening toe.”
Duncan Coull, voorzitter van de Raad van Aandeelhouders van Fonterra is gematigder in zijn uitspraken. Desgevraagd zegt hij dat hij geen uitgesproken ideeën heeft over de nationaliteit van de volgende chief executive. “Eerst en vooral is leiderschap belangrijk en vervolgens het vermogen om te leveren op de wereldmarkt waar we actief zijn."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties