header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 30 april 2018 12:56

Belgen blijven gek op zuivel


Zuivel blijft een basisproduct in de aankopen van de Belgen, zo blijkt uit de consumptiecijfers van 2017 van GfK België voor VLAM. Bijna ieder Belgisch huishouden koopt zuivel en besteedt hieraan jaarlijks 271 euro per persoon. Kaas is goed voor 45 procent van de aankopen, gevolgd door yoghurt en melk. Boter, yoghurt, gearomatiseerde melk en roomijs worden steeds meer gekocht door de zuiderburen.

Het thuisverbruik van kaas ligt al jaren rond de 12 kilo per persoon. Belgische kazen hebben een volumeaandeel van 16 procent binnen de totale kaasmarkt. Halfharde kazen zijn goed voor 55 procent aandeel.
De thuisconsumptie van melk daalt weliswaar, maar blijft hoog met 38,5 liter per persoon en 95 procent aankoop door Belgische gezinnen. Ter vergelijking: de consumptie van melkvervangers als soja- en rijstdrinks kwam vorig jaar uit op 4,2 liter per persoon.
VLAM kreeg in samenwerking met iVox inzicht in de waardering en het gebruik van melk in de Vlaamse gezinnen. Hieruit blijkt dat 59 procent van de Vlamingen dagelijks melk gebruiken voor veel toepassingen en op veel momenten: om te drinken en om chocolademelk, milkshakes en smoothies te maken, bij ontbijtgranen, havermout en koffie en bij het koken of bakken (in puree, voor pannenkoeken en in desserts en saus). Melk hoort volgens 83 procent van de Vlamingen altijd in huis te zijn.

Zuivel belangrijk in Belgische winkelwagen
GfK België volgt het aankoopgedrag van 5000 Belgische gezinnen die dagelijks voor VLAM al hun aankopen bijhouden. GfK volgt voor VLAM de aankopen van diverse productcategorieën in voeding waaronder zuivelproducten. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het zuivelrapport van 2017.
Nagenoeg alle Belgische gezinnen kochten vorig jaar zuivelproducten. Ze deden dit gemiddeld 75 keer per jaar en gaven er gemiddeld 271 euro per persoon uit. Kaas is het belangrijkste zuivelproduct met een besteding van 110 euro. De Belg kocht in 2017 voor gemiddeld 29 euro aan yoghurt, 28 euro aan melk, 17 euro aan boter, 16 euro aan ijs, 14 euro aan verse desserts, 10 euro aan room, 9 euro aan verse witte kaas, 6 euro aan gearomatiseerde melk (o.a. chocolademelk) en 32 euro aan overige zuivelproducten (gefermenteerde melk, drinkyoghurt). Boter, yoghurt, gearomatiseerde melk en ijs werden in de afgelopen jaren steeds meer gekocht.

Gezinnen met kinderen grootste zuivelkopers
Gezinnen met kinderen consumeren de meeste zuivelproducten. 44 procent van de zuivelbestedingen komt van gezinnen met kinderen die 36 procent van de Belgische huishoudens vertegenwoordigen. Ze kiezen dan vooral melk en verse desserts.
Jongere huishoudens zonder kinderen besteden in verhouding meer aan yoghurt, room en ijs terwijl oudere huishoudens zonder kinderen in verhouding meer uitgeven aan boter en kaas.

Vooral Belgische harde kazen gekocht
De consumptie van kaas kwam vorig jaar uit op 11,9 kilo per persoon. Meer dan 99 procent van de Belgische gezinnen kopen kaas en ze doen dit gemiddeld 46 keer per jaar. Binnen het kaasassortiment blijven de harde kazen het belangrijkste segment met een volumeaandeel van 52,1 procent. De zachte kazen en schapen- en geitenkazen winnen aan belang.
Belgische kaas wordt gemiddeld 11 keer per jaar gekocht. In volume is dit 1,5 kg per persoon. De Belgische kazen hebben hiermee een volumeaandeel van 16 procent binnen de totale kaasmarkt. Ze zijn het sterkst binnen de halfharde kazen met een volumeaandeel van 55 procent, terwijl dit bij harde kazen 13 procent is en bij zachte kazen 4 procent.
De Belg is goed bekend met de term 'kazen van bij ons'. VLAM liet dit door iVox onderzoeken bij de Vlamingen. 'Kazen van bij ons' haalt een naamsbekendheid van 96 procent en een logobekendheid van 90 procent. De Vlaming weet dat er binnen Belgische kazen een groot en divers aanbod is aan kwaliteitsvolle en karaktervolle kazen.

Halfvolle melk meest gedronken
De consumptie van melk daalde van 45,1 liter per persoon in 2008 tot 38 liter in 2016 en steeg vorig jaar licht naar 38,5 liter per capita (+1,1 procent). Het aantal kopende gezinnen bleef in de afgelopen jaren hoog met 95 procent. Het algemene imago van melk is positief, volgens onderzoek van iVox in Vlaanderen. De plaats van melk in een evenwichtige voeding wordt erkend. Zo'n 69 procent van de Vlaamse gezinnen vindt melk drinken belangrijk omdat melk past in een evenwichtige en gezonde voeding.
Halfvolle melk wordt het meest gekocht: vorig jaar goed voor een volumeaandeel van 65 procent. Volle melk haalde een aandeel van 15 procent, magere melk vertegenwoordigde 12 procent. Verder was er 7 procent volumeaandeel voor AA-melk en 1 procent voor verrijkte melk. Biologische melk wint jaarlijks terrein en klimt van 1,4 procent volumeaandeel in 2008 tot 2,9 procent in 2017.
Het gebruik van melkvervangende drinks van soja en rijst klom van 3,4 liter per capita in 2008 naar 4,4 liter in 2015, 4,1 liter in 2016 en 4,2 liter per persoon vorig jaar. Hiermee komen de melkvervangers op een volumeaandeel van 8 procent tegenover 92 procent voor consumptiemelk (incl. gearomatiseerde producten).

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties