Amerikaanse markten bieden export Goudse kaas perspectief

‹ Terug naar overzicht

Amerikaanse markten bieden export Goudse kaas perspectief

Geplaatst op:

Annual Insight analyseert maandelijks in ZuivelZicht de ­ontwikkelingen in de zuivelmarkt op basis van data. Het ­bedrijf gelooft dat het gebruik van data in toenemende mate van ­belang is om de juiste strategische beslissingen te kunnen ­nemen. Deze maand enkele interessante ontwikkelingen over de markten voor Goudse kaas in Amerika.

 

Tekst: Robert den Hertog

goudse kaas opslag

Nederland was vorig jaar de voornaamste leverancier van Goudse kaas op de Mexicaanse markt. (Foto: NZO)

Er valt nog veel te ontdekken op de Amerikaanse markt als het gaat om zuivelexport vanuit Nederland. 10 procent van de totale import gaat richting het Amerikaanse continent, waarvan een groot deel naar de Verenigde Staten. In de (verre) kaasexport liggen de kansen, volgens marktkenners. De consumptie van kaas zal in Europa nog maar weinig toenemen, is de verwachting. Vanuit de analyse van exportstromen bekijken we drie interessante landen: Mexico, Chili en Cuba.

Goudse kaas in Amerika

Een eerste blik op de cijfers van de Europese export van Gouda naar Mexico, Chili en Cuba laat verschillende beelden zien. Mexico lijkt een vrij goed ontwikkelde en stabiele markt qua volume, in tegenstelling tot de consumptie per capita. Chili laat de laatste jaren een sterke groei zien en heeft verreweg de hoogste consumptie per capita. Cuba is een stabiele markt, qua volume op een lager absoluut niveau dan Mexico, maar een hogere consumptie per capita.

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 12 2019. Nog geen abonnee? Klik HIER.

Chili

Gedurende de periode 2015-2018 laat Chili vrij extreme ontwikkelingen van het Europese exportvolume zien. Vanaf 2015 stijgt dit volume sterk richting 2017, waarna deze ontwikkeling weer inzakt in 2018. Desondanks is Chili de grootste afnemer van Europese Gouda in 2018 (ook groter dan de Verenigde Staten).

Mexico

In de jaren 2015 tot en met 2018 groeit de Mexicaanse markt licht. 2016 is daarop een uitzondering als gevolg van prijsdalingen/overschotten in de Europese markt. Mexico heeft zich de laatste jaren op economisch vlak ook goed ontwikkeld en lijkt de meeste potentie te bieden op basis van consumptie per hoofd van de bevolking.

Cuba

Cuba is een kleinere markt, mede door een lager inwonersaantal, maar de dekking is hier na Chili het grootste. De markt ontwikkelt zich door de jaren heen zonder al te grote fluctuaties.

Positie van Nederland

Er zitten grote verschillen in de positie van Nederland binnen de drie markten. Gemiddeld gezien heeft Nederland een aandeel van 48 procent. Het meest opvallend is de positie op de Mexicaanse markt, waar Nederland een marktaandeel van 95 procent behaalde in 2018. In de andere landen schommelt het marktaandeel door de jaren heen, mede door de bewegingen van het totale exportvolume.

Prijsniveau

Maar hoe wordt de kwaliteit en samenstelling van het exportvolume bepaald? Dit wordt afgemeten aan de gemiddelde verkoopprijzen.

De Nederlandse exportprijs is vrijwel gelijk in de drie markten. De prijs die de Nederlandse Gouda oplevert ligt tussen de € 2,50 en € 3,00 per kilogram. Op basis daarvan kan worden geconcludeerd dat de geleverde kwaliteit niet veel verschilt per markt.

In Cuba lijkt de meeste potentie te zitten om een hogere kwaliteit kaas te leveren. Opvallend gezien levert Nederland in deze markt tegen een lagere prijs dan het gemiddelde van de markt.

Perspectief

Het totale exportvolume in de drie markten in 2019, tot en met augustus, loopt (licht) achter ten opzichte van dezelfde periode in 2018. In 2018 werd tot en met augustus 7.000 ton geëxporteerd, in 2019 tot nog toe 5.600 ton. Cuba is de enige markt waar in 2019 tot nu toe een hoger volume wordt gerealiseerd. Het is de vraag of Nederland dit verschil nog goed kan maken in het resterende kwart van het jaar.

De markten lijken verschillende kansen te bieden. Mexico is qua consumptie per capita minder ontwikkeld dan de rest van de landen, en laat samen met de Chileense markt nog potentie zien als het gaat om kwaliteit (prijs). Cuba lijkt een markt te zijn waar over het algemeen hogere kwaliteit Gouda wordt verkocht. Sinds het opgezegde handelsembargo met de Verenigde Staten heeft Nederland hier wel extra concurrentie, maar gekeken naar de consumptie per capita biedt ook deze markt kansen.

Robert den Hertog is Industry Lead Zuivel bij Annual Insight.

Inzicht in productie en handelsstromen

De AnnualInsight Market Monitor biedt maandelijks inzicht in de landelijke productievolumes en internationale handelsstromen van belangrijke voedingsmiddelen, in een interactieve BI-omgeving. Daarmee krijgt de gebruiker de mogelijkheid de omvang van een markt te bepalen en zijn aandeel hierin. Ook groeimarkten en trends kunnen worden gesignaleerd, inclusief het aandeel van de gebruiker in de exportstroom naar bepaalde landen.