Qlip kan nu onderzoek doen naar Stec
Qlip kan sinds begin dit jaar onderzoek doen naar de aanwezigheid van shigatoxine producerende Escherichia coli (Stec) in rauwe melk en melkproducten.
De organisatie – die onder meer ook controleert of biologische melkveehouders zich houden aan de regels – voor kwaliteitsborging in de zuivel kan de aanwezigheid van de bacteriën aantonen met realtime PCR.
Stec in rauwe melkproducten
Stec-bacteriën kunnen voorkomen in rauwe melkproducten, zoals rauwmelkse kaas, en daarmee problemen opleveren voor de volksgezondheid. Regelmatig is er een recall omdat deze bacteriën in melk of melkproducten aanwezig zijn. Controlerende instanties gaan meer controleren op deze bacteriën in zuivelproducten.
Informatie NVWA
Het document ‘Interventie aanwezigheid Stec in levensmiddelen’ van de NVWA informeert over wat te doen om het risico van deze bacterie in levensmiddelen te voorkomen en welke uitgangspunten de NVWA daarbij volgt.
Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek naar Stec.