Qlip heeft nieuwe voorbewerkingsruimte voor microbiologische analyses
Qlip heeft een nieuwe voorbewerkingsruimte in gebruik genomen in het zuivellaboratorium in Zutphen. Deze nieuwe high care area wordt gebruikt voor de monstervoorbewerking voor microbiologische analyses in poedervormige zuivelproducten, zoals zuigelingenvoeding. De ingebruikname van de nieuwe ruimte en de aangescherpte procedure heeft geen effect op doorlooptijden van de analyses, meldt Qlip.
Voor monsters die via de nieuwe high care area moeten worden voorbewerkt kunnen alleen microbiologische analyses worden aangevraagd. De aanvraag en rapportage van analyseresultaten verlopen op dezelfde manier. Wanneer monsters zijn voorbewerkt in de high care area is dit te zien op de rapportage.
Strenge procedures
In de nieuwe ruimte worden strenge procedures gehanteerd qua werkwijze, routing, ontsmetting van monsterverpakking, schoonmaak en desinfectie. Deze ruimte wordt, naast desinfectie met desinfectiemiddelen, gedurende de dag ontsmet met behulp van ultraviolet licht (uv) en ozon. Voordat de monsters de voorbewerkingsruimte binnen komen, staan ze in doorgeefkasten waarin ook uv-licht en ozon wordt toegepast.
Qlip licht gehele proces door
Naast de high care area heeft Qlip extra maatregelen genomen om het gehele proces binnen het laboratorium aan de hoogste hygiënestandaarden te laten voldoen. Het gaat onder andere om een aparte monsterontvangst kast met uv-licht, optimalisatie van de routing van de monsters van binnenkomst tot analyseresultaat en extra momenten voor desinfectie van monsternamematerialen, verpakkingsmaterialen en karren.
Eerste met dergelijke high care area
Qlip is naar eigen zeggen het eerste commerciële laboratorium met een dergelijke high care area voor de monstervoorbewerking voor microbiologische analyses in poedervormige zuivelproducten. Het bedrijf kan sinds begin dit jaar onderzoek doen naar de aanwezigheid van Stec (shigatoxineproducerende Escherichia coli) in rauwe melk en melkproducten. De organisatie voor kwaliteitsborging in de zuivel, die onder meer ook controleert of biologische melkveehouders zich houden aan de regels, kan de aanwezigheid van de bacteriën aantonen met realtime PCR.