FrieslandCampina en Agrifirm willen ontbossingsvrije soja in voer melkkoeien

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina en Agrifirm willen ontbossingsvrije soja in voer melkkoeien

Geplaatst op:

FrieslandCampina start samen met de coöperatieve veevoerfabrikant Agrifirm een pilot met ontbossingsvrije soja voor de voeding van melkvee. Ze gaat daarmee een stap verder dan de gangbare RTRS-certificering. Topman Hein Schumacher van de zuivelcoöperatie vindt dat een volgende stap noodzakelijk is. 

 

Tekst: Bert Kleiboer

Veevoergrondstof soja is onderdeel van de productieketen voor melk. (Fotocollage: Agrifirm)

In de loop van 2022 moet de ontbossingsvrije soja voor veevoeding beschikbaar zijn voor de leden-melkveehouders van FrieslandCampina die voer afnemen bij Agrifirm. Beide coöperaties zien graag de gehele veevoersector deze kant op bewegen, zodat alle melkveehouders de overstap kunnen maken met hun veevoer.

Soja is een belangrijke component in de voeding van melkvee. De grondstof staat ter discussie omdat deze in verband wordt gebracht met niet-duurzame productie in Zuid-Amerika en aan ontbossing van het Amazone-gebied.

Stap verder dan RTRS-gecertificeerde soja

De Nederlandse veevoerindustrie werkt al met RTRS-gecertificeerde soja. De organisatie Round Table on Responsible Soy (RTRS) werkt met certificaten voor duurzame soja. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld groene stroom. Dat wil zeggen dat voor elke partij die wordt gekocht ook daadwerkelijk hetzelfde volume is geproduceerd. Het hoeft niet te betekenen dat de soja die in het veevoer wordt gebruikt ook daadwerkelijk 100 procent verantwoord is geproduceerd. Daarom heeft FrieslandCampina samen met Agrifirm het initiatief genomen om een aparte 100 procent ontbossingsvrije grondstofstroom op gang te krijgen.

Gegarandeerd ontbossingsvrij

 “Verantwoord inkopen is een van de prioriteiten binnen ons duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’”, zegt Schumacher. “Dit geldt ook voor de soja die onze leden inkopen. Een volgende stap is noodzakelijk en daar willen we onze leden graag bij helpen. Zij moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat hun duurzaam ingekochte soja ook ontbossingsvrij is. Daarom starten wij nu een pilot met Agrifirm, zodat in 2022 ongeveer een derde van onze leden over kan stappen op gegarandeerd ontbossingsvrije soja.” 

FrieslandCampina hoopt dat andere bedrijven in de sector het voorbeeld volgen. Schumacher: “Samen met Agrifirm willen we de hele veevoersector uitdagen versneld meer stappen hierop te zetten en waar mogelijk zullen we helpen dit te realiseren. Want als coöperaties weten we: samen bereik je meer dan alleen.”

Meerkosten zijn voor de markt

De eventuele meerkosten voor veehouders zullen moeten wordt terugverdiend via de melk. “We willen eraan werken dat 100 procent van de soja die melkveehouders inkopen voor voer, gegarandeerd zonder ontbossing tot stand is gekomen”, vertelt Ruud Tijssens, group director Public & Cooperative Affairs bij Royal Agrifirm Group.  “De maatschappelijke rekening voor sojaproductie mag niet bij de natuur, het klimaat of de boeren komen te liggen. Daarom worden de meerkosten van deze garantie doorberekend naar de markt, waarmee kostprijsstijging voor onze melkveehouders wordt voorkomen. We geloven dat het 100 procent ontbossingsvrij kan en gaan daarom een grootschalige proef aan.”

Lees ook: ‘Domweg de veestapel krimpen, is niet klimaat-slim’