Koning Willem Alexander opende vernieuwde Lely Campus
Koning Willem Alexander opende vorige week de vernieuwde Lely Campus in Maassluis. Lely, die geautomatiseerde systemen voor melkveehouders maakt, heeft het werkoppervlak voor het kantoor en de fabriek verdubbeld. Het pand is Breeam-outstanding gecertificeerd.
Z.M. Koning Willem Alexander kreeg tijdens een rondleiding te zien hoe op de Lely Campus producten worden ontwikkeld voor het melkveebedrijf van de toekomst, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Inmiddels heeft Lely wereldwijd 2.100 medewerkers, waarvan er zo’n 1.350 op de vernieuwde Lely Campus in Maassluis werken.” De vernieuwde Lely Campus geeft meer ruimte om producten te bouwen voor een duurzame toekomst. De toekomst van veehouders, van koeien, van de planeet en iedereen die daar nu op leeft”, aldus Andre van Troost, ceo van Lely tijdens de rondleiding.
Lely Campus als boerderij van de toekomst
Op Lely Campus wordt gewerkt aan de boerderij van de toekomst waar circulariteit en dierenwelzijn centraal staan: het hergebruiken van belangrijke voedingsstoffen, het voeren van vers gras, afvalvermindering, emissieverlaging en het creëren van een nauwere band tussen de boer en de consument.
Farm of the Future is gerobotiseerd en bestaat uit geïntegreerde oplossingen die 24 uur per dag hun werk doen. Een boerderij die volledig gecentreerd is rond de koe en waar repetitieve taken zoals voeren en melken geautomatiseerd zijn, waardoor de boer zich kan concentreren op zaken die echt zijn aandacht vragen.
Lely, ontstaan door twee broers in Maassluis in 1948, is wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen, aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in meer dan 45 landen en biedt zij werk aan zo’n 2.100 mensen.
Het bedrijf behaalde vorig jaar een stabiele omzet. Deze was in totaal € 611 miljoen, € 4 miljoen minder dan in 2020. De winstgevendheid was in lijn met de recordprestatie van 2020. Het bedrijf noemt het resultaat in lijn met de voorspelde plannen.
Vierde Lely Orbiter in bedrijf
Het bedrijf installeerde het afgelopen jaar de vierde Orbiter bij melkveehouder Reijer Rotgans in Hippolytushoef. De automatische installatie verwerkt de melk direct op het erf en is direct gekoppeld aan de Astronaut-melkrobot. Lely hoopt de levering van het systeem ook uit te breiden naar België en Duitsland.
De familie Oostdam in Bodegraven is een van de melkveehouders die werken met de Lely Orbiter via het platform MijnMelk. Het melkveebedrijf bracht een jaar geleden room op de markt.
Lely Sphere verlaagt stikstofuitstoot
Het circulaire stalsysteem Lely Sphere werd in oktober vorig jaar officieel erkend door de Nederlandse overheid. Daarmee wordt de stikstofuitstoot van melkveebedrijven sterk verlaagd, terwijl een vloeibare circulaire meststof wordt geproduceerd. Lely gaat zich dit jaar verder inspannen om dit systeem op de markt te brengen.