FrieslandCampina investeert in locaties Veghel en Leeuwarden
FrieslandCampina gaat investeren in haar productielocaties in Veghel en Leeuwarden. Om te voldoen aan de groeiende behoefte aan essentiële medische voeding wil de zuivelcoöperatie de productie van caseïnaten in Veghel verhogen. In Leeuwarden gaat de onderneming een nieuwe stoomvoorziening bouwen.
De additionele ammoniakuitstoot die bij de productie-uitbreiding in Veghel vrijkomt, wil het zuivelbedrijf compenseren door beschikbare stikstofrechten van veehouderijen in de regio te kopen.
Veghel: productie caseïnaten
De caseïnaten die in Veghel worden geproduceerd hebben unieke kenmerken en kwaliteiten voor medische voeding. De markt voor lactoferrine zal tot 2027 naar schatting groeien met in elk geval 7,2 procent per jaar. Dit is de verwachting van onderzoeksbureau Global Market Insights. Deze had in 2020 een waarde van $ 195 miljoen.
Aangezien het momenteel onmogelijk is om een caseïnaatproduct met dezelfde kenmerken en kwaliteiten zonder ammoniakemissies te produceren wil FrieslandCampina rond 11 ton ammoniak uitstootrechten verwerven. Om dit te realiseren wordt er 27 ton aan beschikbare stikstofrechten van veehouders in de regio gekocht. Met de extra aangekochte emissierechten blijft de zuivelcoöperatie binnen de huidige vergunningsgrenzen. In de tussentijd blijft FrieslandCampina hard werken aan een duurzame oplossing om de ammoniakuitstoot in Veghel structureel te verlagen.
Dc FrieslandCampina
FrieslandCampina opereert daarnaast vanuit Veghel vanuit een distributiecentrum waar voornamelijk de producten van DFE Pharma, onderdeel van FrieslandCampina Ingredients, binnen en buiten Europa worden gedistribueerd.
Leeuwarden: nieuwe stoominstallatie
FrieslandCampina werkt aan een lagere uitstoot op zijn Nederlandse productielocaties. Zo investeert het bedrijf bijvoorbeeld in een nieuwe stoomvoorziening voor de productielocatie Leeuwarden die minder broeikasgassen en stikstof zal uitstoten.
De investering voor een nieuwe installatie is onderdeel van het klimaatplan en het verminderen van de broeikasgasuitstoot in productie en transport (scope 1 en 2) met 63 procent in 2030 ten opzichte van 2015. De huidige stoomvoorziening is aan vervanging toe en met een nieuwe, moderne installatie kan de uitstoot van broeikasgassen met 31 kTon (zo’n 55 procent) worden verlaagd. Daarnaast zal met de nieuwe stoomvoorziening de jaarlijkse stikstofuitstoot met 18 ton (zo’n 53 procent) gereduceerd kunnen worden. Naar verwachting zal de nieuwe stoomvoorziening in 2024 volledig operationeel zijn.