Melkrobots vooral in Vlaanderen steeds populairder
Het aantal melkrobots in zowel Nederlandse als Belgische stallen groeit flink. Vlaanderen is koploper, doordat ondernemers daar meer kunnen investeren.
In 2020 werken 4.513 Nederlandse melkveestallen met melkrobots, een jaar later zijn dat er 4.679 en in 2022 4.813. Dit blijkt uit cijfers van stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties). Het aantal bedrijven met zogenoemde visgraatmelkstallen is vorig jaar afgenomen van 4.774 tot 4.421, waardoor de melkrobot dit jaar voor het eerst op de meeste van de nu in totaal 15.246 bedrijven wordt ingezet.
Hoge melkprijs
In Vlaanderen in de verkoop van melkrobots veel sterker gestegen dan in Nederland. Dankzij de hoge melkprijs hebben ondernemers ruimte om te investeren. Ook willen ze meer dure melk uit de veestapel halen. Dat kan doordat koeien met de robot vaker worden gemolken. De verkochte melkrobots gaan veelal naar verbouwde bestaande stallen en zijn dan in te passen in de bestaande vergunning.
Onderdeel van Qlip
Stichting KOM ia in het najaar van 2021 met terugwerkende kracht per 1 juli van dat jaar alsnog overgenomen door Qlip, na al enkele jaren strategisch samengewerkt te hebben. De stichting, opgericht in 1998, houdt zich bezig met het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de melkwinning, -bewaring en -registratie op het melkveebedrijf. Qlip ondersteunt de internationale zuivelketen bij de kwaliteitsborging. De organisatie voert jaarlijks ruim 15.000 beoordelingen en audits uit voor de zuivelindustrie en melkveehouderij. In het zuivellaboratorium in Zutphen worden jaarlijks ruim 13 miljoen rauwe melkmonsters geanalyseerd en ruim 650.000 microbiologische en chemische analyses uitgevoerd op zuivelproducten zoals kaas, melkpoeders, zuivelingrediënten, zuigelingenvoeding en plantaardige producten.