Eerste elektrisch gekoelde vrachtauto op boerenstroom
De eerste elektrisch gekoelde vrachtwagen in Nederland – die rijdt op groene stroom opgewekt door Campina-boeren – is 2 januari de weg opgegaan.
Logistiek dienstverlener Simon Loos heeft dit initiatief ontwikkeld en uitgevoerd. De elektrische vrachtwagen zal voornamelijk gekoelde, dagverse producten vervoeren vanuit de FrieslandCampina-productielocatie in Maasdam naar het distributiecentrum van supermarktketen PLUS in Barendrecht. De introductie van de vrachtwagen draagt bij aan het doel van FrieslandCampina in 2050 netto klimaatneutrale zuivel te produceren. Aniruddha Kusurkar, directeur Consumer Dairy Netherlands bij FrieslandCampina: “We zijn ontzettend trots dat onze eerste elektrische vrachtwagen de weg op is gegaan. Met deze gekoelde e-truck stoten we minder CO₂ uit. Zo zijn we een stap dichterbij het behalen van onze klimaatdoelen.”
Verminderen uitstoot
De elektrische vrachtwagen wordt opgeladen in Maasdam met groene stroom die is opgewekt door Campina-boeren. De inzet van de vrachtwagen leidt tot ongeveer vijftig ton CO₂-besparing per jaar. Het is de ambitie van FrieslandCampina in de toekomst meer elektrische vrachtwagens in te zetten. De e-truck die voor Campina rijdt is een Volvo FH met een netto beschikbare batterijcapaciteit van 380 kWh. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de batterij volledig is opgeladen. Met een volle batterij heeft de vrachtwagen een actieradius van 250 km en de oplegger van de vrachtwagen wordt ook gekoeld met de batterij. De elektrische vrachtauto heeft voldoende laadvermogen voor een volle vrachtwagen met zuivel.
Op weg naar klimaatneutraal
FrieslandCampina stelt in zijn klimaatplan als ambitie om in 2050 netto-klimaatneutraal zuivel te produceren. De zuivelonderneming streeft naar het verminderen van broeikasgasemissies in de eigen productieketen met 63 procent in 2030 ten opzichte van 2015. Op de leden-melkveebedrijven wil de organisatie in dezelfde periode een reductie van 33 procent bereiken. In het overige deel van de toeleveringsketen streeft de onderneming naar een vermindering met 43 procent. Steeds meer Campina-boeren zijn ook energieboer: ze wekken groene stroom op uit wind, zon en mest. Er liggen al meer dan een miljoen zonnepanelen op de daken van de Campina-boerderijen. Op de erven zijn 213 windmolens en 45 mestvergisters geplaatst. De groene boerenstroom wordt gebruikt voor de productie en het vervoer van alle Nederlandse Campina-producten.
Lees ook:
Eerste elektrische melkwagen rijdt door Nederland