Rabobank wil ook monomestvergisting stimuleren
Rabobank is officieel toegetreden tot ReFerm, een consortium van negentien organisaties dat monomestvergisting, dagontmesting en kunstmestvervangers in de veehouderij stimuleert.
Met deze – al langer bestaande en bewezen – technieken kunnen veehouderijen hun stikstof- en broeikasgasemissies verlagen. Ook zetten de monomestvergisters de verse mest om in hernieuwbare energie: biogas. Dit levert de agrarische ondernemer tegen een financiële vergoeding aan het Nederlandse gasnetwerk en is bijvoorbeeld door huishoudens te gebruiken. Zo’n installatie die biogas opwaardeert tot aardgaskwaliteit vergt een forse investering van – afhankelijk van de grootte – minimaal € 1,5 miljoen inclusief stalaanpassingen, infra en na-opslag voor het digestaat. Ondanks de voordelen zorgen de beperkte vergunningsverlening en het huidige subsidieniveau ervoor dat nu nog te weinig veehouderijen een monomestvergister kunnen laten bouwen. Nog te weinig projecten zijn voor een bank financierbaar. Met de aansluiting bij ReFerm hoopt Rabobank samen met de 18 andere partners barrières weg te kunnen nemen voor de bouw van meer monomestvergisters in Nederland.
Effectiever met partners
Met verschillende partijen in de keten werkt Referm aan een werkbare en kosteneffectieve oplossing voor het stikstofvraagstuk en de reductie van broeikasgassen. Referm en partners gebruiken hun ervaring om te ondersteunen bij de ontwikkeling van kansrijke projecten en juridische borging van de emissiereducties in vergunningen en opbrengsten van het gas en of melk/vlees. Partners in het consortium zijn zowel de bouwers, installateurs, voerleveranciers als energiebedrijven om het geproduceerde biogas af te nemen. Ook Friesland Campina is aangesloten.
Emissiereductie essentieel
Marijn Dekkers (sectormanager melkveehouderij) over de toetreding: “De doelstelling van ReFerm – een toekomstbestendige agrarische sector – sluit naadloos aan op ons doel ‘een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties’ te realiseren. Rabobank heeft als visie dat in 2040 een toekomstgerichte veehouderij emissiearm is. Dat kan onder meer door een vergister op het erf te plaatsen of (verse)mest aan een vergister te leveren. Op basis van 20 jaar ervaring met het financieren van biogasinstallaties zien wij een professionele vergister van bij voorkeur > 15.000 ton mest op één locatie als toekomstbestendigste model. Bij deze omvang is het ook eerder interessant een stikstofstripper en dus de productie van kunstmestvervangers toe te passen. Met ReFerm zien we een partner om nog enkele flessenhalzen (onder andere juridische borging van emissiereducties in vergunningen) op te lossen, zodat de weg vrij wordt gemaakt voor een bredere uitrol van monomestvergisting in Nederland.”