NZO: Regeerprogramma maakt strategisch overleg noodzakelijk

‹ Terug naar overzicht

NZO: Regeerprogramma maakt strategisch overleg noodzakelijk

Geplaatst op:

De Nederlandse Zuivel Organisatie wil op korte termijn in gesprek met de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de toekomst van zuivelsector. Het regeerprogramma dat vrijdag is gepresenteerd biedt daarvoor voldoende aanknopingspunten, maar ook grote uitdagingen. Daarom willen melkveehouders en zuivelondernemingen samen verder  bouwen aan een toekomstbestendige zuivelketen. 

Het kabinet kondigt een strategisch periodiek overleg aan met belangenbehartigers om volgend jaar een integrale voedselstrategie te kunnen presenteren. De NZO wil daar graag samen met de melkveehouderij-organisaties een bijdrage aan leveren. De zuivelsector werkt al jaren aan een toekomstbestendige sector die op duurzame wijze hoogwaardige voedingsmiddelen produceert. Dat doet zij door de zuivelproductie voortdurend aan te passen aan de wijze die markt en maatschappij vragen.

Integrale aanpak

Een integrale aanpak gericht op haalbare en betaalbare doelen voor alle ketenpartijen is cruciaal. Die moet niet beperkt blijven tot Nederland. De Nederlandse zuivelsector is een belangrijke leverancier voor de ons omringende landen. De NZO onderschrijft dan ook het belang dat het kabinet hecht aan een eenduidige voedselstrategie in de Europese Unie. Zodat een gelijk internationaal speelveld gewaarborgd wordt. Het nieuwe kabinet zegt zich hard te willen maken voor een vitaal platteland met een toekomstgericht voedselsysteem. De zuivelsector draagt eraan bij dat de economie in het landelijk gebied op peil blijft. Het zuivelcomplex is goed voor ongeveer 84.000 banen en geldt daardoor als de banenmotor op het platteland. Om die positie te kunnen behouden dient het kabinet ruimte te maken voor innovatie en ondernemerschap. Daarmee kan de zuivelsector over voldoende verdienvermogen beschikken om te investeren.  

Foto: Jacques Geluk