IDF-leden benoemen Gilles Froment en Wilco Brouwer de Koning

‹ Terug naar overzicht

IDF-leden benoemen Gilles Froment en Wilco Brouwer de Koning

Geplaatst op:

De Canadees Gilles Froment is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Internationale Zuivel Federatie (IDF), vlak voor de IDF World Dairy Summit in Parijs, verkozen tot de nieuwe voorzitter. Hij neemt het stokje over van de Italiaan Piercristiano Brazzale, die sinds 2020 het voorzitterschap heeft vervuld en wiens vierjarige termijn nu eindigt. LTO-bestuurder Wilco Brouwer de Koning treedt toe tot de SPCC, de programmacommissie van de IDF.

Econoom Gilles Froment heeft een lange staat van dienst binnen de IDF. Hij is onder andere twee jaar vicevoorzitter en zes jaar voorzitter geweest van het belangrijke Permanente Comité voor zuivelbeleid en economie (SC DPE). In 2020 is Froment toegetreden tot het bestuur van de IDF. Sinds enkele jaren is hij daar als penningmeester verantwoordelijk is voor de financiën van de federatie. Gilles Froment is werkzaam bij Lactalis Canada, daarvoor bij de nationale boerenorganisatie in Canada. Hij heeft bovendien jarenlang senior posities bekleed gerelateerd aan de zuivelsector binnen de Canadese overheid. Hij wordt gezien als een stabiele verbinder en teamspeler die de komende jaren leiding kan geven aan de IDF. De Internationale Zuivel Federatie ziet met vertrouwen uit naar de samenwerking.

Wilco Brouwer de Koning introduceert zichzelf tijdens de Algemene Vergadering van de IDF. Foto: ZuivelNL

Wilco Brouwer de Koning (LTO)

Tijdens dezelfde IDF-vergadering is LTO-bestuurder Wilco Brouwer de Koning, op aanbeveling van het Nederlands Nationaal Comité, gekozen als lid van het IDF ‘Science and Programme Coordination Committee’ (SPCC). Hij zal de portefeuille ‘Dairy Sector – Farming’ beheren en zo de boerenstem binnen de SPCC vertegenwoordigen. De SPCC is de programmacommissie van de IDF, die verantwoordelijk is voor het totale werkprogramma van de federatie. Dit programma omvat momenteel meer dan 150 projecten over alle relevante gebieden van de zuivelketen. De uitvoering hiervan gebeurt via 15 vaste commissies en 5 taakgroepen.

Als SPCC-lid is hij in de positie mede sturing te kunnen geven aan de inhoudelijke richting en accenten binnen de activiteiten van het IDF-werkprogramma, vooral op het gebied van melkveehouderij. Het is van belang dat op dit gebied de Nederlands-Europese invalshoek voldoende aan bod komt en wordt meegewogen in de besluitvorming. Binnen de SPCC neemt Wilco Brouwer de Koning namens Nederland het stokje over van zijn voorganger, Henk Hogeveen (WUR), die de afgelopen 4 jaar verantwoordelijk was voor het domein Dieren Gezondheid en Welzijn.y

Jaarverslag IDF

Tijdens de ledenvergadering werd ook het nieuwe jaarverslag van de IDF gepresenteerd. Dit verslag biedt een uitgebreid overzicht van het brede toepassingsgebied van haar activiteiten.