Melkveehouders Schiermonnikoog gaan eigen kaas maken
Zeven melkveehouders op Schiermonnikoog gaan over op natuurinclusieve landbouw en willen daarvoor een eigen kaas gaan maken. De zeven die samen circa 650 koeien houden, willen via inkrimpen de stikstofuitstoot van hun veestapel met 35 procent verminderen en de hierdoor weggevallen inkomsten compenseren met een eigen kaas.
Nadat de boeren vorig jaar van de provincie Friesland de stikstofuitstoot fors moesten verminderen, lieten ze het Louis Bolk Instituut onderzoeken hoe ze hun veestapel duurzaam kunnen inkrimpen. Omdat op Schiermonnikoog intensief wordt geboerd moet de stikstofdepositie volgens het beheerplan van de duinen naar beneden.
Alleen voer uit polders en kwelders
De stikstofuitstoot kan volgens de onderzoekers omlaag wanneer de boeren geen voer en kunstmest meer aanvoeren, maar alleen eigen voer uit de polders en kwelders van het eiland gebruiken. Dat is alleen mogelijk wanneer de veestapel terug gaat naar circa 330 koeien. Minder koeien houden is eveneens gunstig voor de biodiversiteit. Door de melk zelf te verwerken kan deze een hogere waarde krijgen en daarmee de inkomstendaling compenseren vanwege de kleinere melkproductie.
Kaas als eilander streekproduct
Het produceren van kaas als eigen eilander streekproduct kan niet alleen inkomsten goed maken, het is tevens een manier om landbouw en natuur op Schiermonnikoog beter op elkaar aan te sluiten. De Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog ontvangt van de provincie Friesland € 153.300 om dit jaar onderzoek te doen naar de vraag van de horeac op het eiland en de markt naar de Schiermonnikoger kaas. Die moet volgend jaar verkrijgbaar zijn.