MAAZ Cheese vergroot capaciteit met een kwart
In Bodegraven verrijst een forse aanbouw bij een bestaand kaasdistributiecentrum. MAAZ Cheese breidt zijn capaciteit met 25 procent uit. Het bedrijf heeft sinds de start, nu vijf jaar geleden, een behoorlijke groei doorgemaakt en is toe aan uitbreiding. Doorgroeien is het adagium van de familie Zijerveld, de drijvende kracht achter deze onderneming.
(Uit: ZuivelZicht nr. 3, maart 2025)

Tekst: Jeen Akkerman
De uitbreiding vergroot het toch al omvangrijke oppervlak dat in Bodegraven in gebruik is voor opslag, verpakken en handel in kaas. Grote spelers als Vergeer, Velder en VanderSterre hebben er hun hoofdvestiging, naast een aantal kleinere kaashandelaren en toeleveranciers. En tot de grotere spelers mag inmiddels ook MAAZ Cheese worden gerekend. “Onze omzet was vorig jaar ruim 200 miljoen euro”, vertelt Jean-Paul Zijerveld. Deze 33-jarige telg uit een bekend kaas-geslacht is sinds kort algemeen directeur van MAAZ Cheese. “Ik ben in opleiding”, voegt hij zelf bescheiden toe. De onderneming is in familiehanden. “Met mijn vader Matthieu Zijerveld en zus Kristel zetten we samen met de rest van de directie de lijnen uit.”
Draaischijf
De start van MAAZ Cheese is in 2019. Toen zijn twee bedrijven overgenomen en samengevoegd. Het gaat om Veldhuyzen Kaas – gespecialiseerd in de afzet en export van Hollandse kaas – en Fromagerie Europa, handelaar in een breed palet buitenlandse kazen. “Vanaf de start is onze ambitie de draaischijf te zijn tussen wat de Nederlandse zuivelsector en de Europese kaasmarkt te bieden hebben en wat de retail- en consumentenmarkt vraagt”, licht Jean-Paul toe. De totale omzet van de beide overgenomen bedrijven was destijds ongeveer 30 miljoen euro. De sprong naar 200 miljoen euro in 2024 mag indrukwekkend worden genoemd.
De ondernemer heeft ambities om verder te groeien. Op de vraag of het niet alleen groter, maar ook beter moet, zegt hij: “Ja, dat klopt. En dat doen we ook. We verbeteren ons continu in opslag, verpakking, logistiek en duurzaamheid. En ik vind dat we ook mogen streven naar een steeds beter rendement.” Waarmee hij invulling geeft aan de drie basis-waarden die MAAZ Cheese communiceert: passie voor kaas, ondernemerschap en handelsgeest.
Creativiteit
De werkwijze van MAAZ Cheese onderscheidt zich door twee elementen: lage kosten en creativiteit. “We weten dat onze klanten, of het nu retail, export, foodservice, groothandel of een markt- of kaasspeciaalzaak is, altijd ook naar de prijs en hun eigen rendement kijken. Dus moeten wij ervoor zorgen dat we lage kosten hebben om scherp te kunnen aanbieden”, aldus Zijerveld. De uitbouw, waarvoor de werkzaamheden in volle gang zijn, gaat daarbij ook helpen. Door een gedeeltelijke herindeling van de opslag-, verpakkings- en logistieke activiteiten kan het totaal aantal vierkante meters straks nog efficiënter worden benut.
Augurkenkaas
Wat betreft de creativiteit mikt MAAZ Cheese vooral op het snel inspelen op trends in de markt. Een goed voorbeeld is de introductie van Augurkenkaas in november 2024. “We zagen dat Kesbeke, een familiebedrijf in tafelzuren, enorm populair werd, mede op basis van hun tv-serie ‘De Augurkenkoning’ op RTL. De traditionele combinatie van augurk met een plakje of blokje kaas is bekend. Samen met Kesbeke hebben we nu de augurken in de kaas verwerkt”, vertelt Zijerveld. Het resultaat is een herkenbaar en verrassend gemaksproduct “voor kaasliefhebbers en fijnproevers”, aldus MAAZ Cheese op de eigen website.
Melk
Als vanaf augustus dit jaar de uitbouw klaar is, kan MAAZ Cheese verdere groeistappen zetten. Het bedrijf telt nu ongeveer 200 medewerkers. Dat aantal zal waarschijnlijk licht groeien, verwacht Jean-Paul Zijerveld. Hij voorspelt geen opzienbarende nieuwigheden, maar vertrouwt erop dat een breed assortiment, scherpe prijzen en bovengemiddelde service voor de klanten de omzet zullen blijven stuwen. Maar blijft er in Nederland voldoende melk om deze groei mogelijk te maken? “Er zijn allerlei scenario’s, maar wij verwachten dat er in Nederland genoeg melk beschikbaar zal blijven om voldoende natuurkaas te maken. Voor andere (bulk)producten zal dit wellicht anders zijn.”
Het bewijs voor deze stelling kan de directeur ook vinden in de geschiedenis van zijn familie. Opa Zijerveld bouwde met zijn zonen, Ad, Gé en Matthieu onder de naam Zijerveld een succesvolle handelsonderneming op. In 2013 verkochten de broers hun onderneming aan FrieslandCampina, dat het bedrijf onlangs recent omdoopte tot Velder. De inmiddels 66-jarige Matthieu Zijerveld is het bewijs dat kaas interessant blijft. In 2019 startte hij met zijn kinderen MAAZ Cheese. MAAZ staat voor de initialen van Matthieu: Matthias Abraham Anthonius Zijerveld. Zijn zoon Jean-Paul zegt: “De geschiedenis en het ontstaan van MAAZ Cheese zijn bijzonder, maar wij kijken vooral naar de toekomst.”