Arla Foods wil over op melkstroom zonder gmo’s
Arla Foods wil vanaf eind volgend jaar in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland alleen nog melk afnemen van melkveebedrijven die kunnen garanderen dat ze de koeien hebben gevoerd met gmo-vrij voer.
Het zuivelconcern betaalt melkveehouders een toeslag van 1 cent per liter voor de extra inspanningen. Deze premie wordt betaald zodra zij de omschakelingsfase starten. Wanneer alle leveranciers in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland zijn overgegaan op gmo-vrij voeren kan Arla Foods jaarlijks een aanvoer van 6 miljard kg gegarandeerd gentechvrije melk verwerken.
Ook een deel van de leveranciers in Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk voldoet aan deze voorwaarden. De Europese zuivelcoöperatie telt in totaal ongeveer 11.200 melkveehouders.
Roep gentech-vrij neemt toe
Arla Foods is met de omschakeling de eerste zuivelproducent die deze stap in meerdere Europese landen zet. Het Zweedse-Deense concern volgt met een volledige gmo-vrije melkplas de toenemende roep van Duitse retailers en consumenten om voeding die zonder genetische modificatie is geproduceerd. Op dit moment is al 61 procent van de melk die Arla Foods in Duitsland produceert afkomstig van melkveebedrijven die gmo-vrij voeren.
Deze melk met Vlog-certificaat groeit in met name Duitsland in populariteit. Vlog, de Duitse standaard van het Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik, betekent dat voedselketens geen gentechniek gebruiken. Dan gaat het in de praktijk om het vervangen van de standaardsojabron in het rantsoen door een andere eiwitbron. Die bron is vaak duurder of er zit meer fosfor per kilo droge stof in zoals raapzaadschroot. De extra kosten kunnen deels worden gecompenseerd door een hoger aandeel graseiwit aan het rantsoen toe te voegen.