Lely lanceert minizuivelfabriek op het melkveebedrijf
Melk rechtstreeks van de koe verwerken en verpakken tot een kant-en-klaarproduct op de boerderij is volgens Lely de toekomst. De fabrikant van melkwinningsapparatuur komt met een innovatie. ”We slaan stappen in de keten over door slimmer om te gaan met de melkproductie.”
Tekst: René van Buitenen
Lely is een rood bedrijf; de kleur komt terug in alle uitingen van de producent van melkwinningsapparatuur en landbouwwerktuigen. Dus als het familiebedrijf zich opeens in de kleur geel hult, is er iets bijzonders aan de hand. Dat was woensdag 29 augustus het geval op de Dobbelhoeve, een biologisch melkveebedrijf in Udenhout dat al vele generaties in het bezit is van de familie Van Roessel. “Normaal zijn al onze producten rood”, beaamde directeur Alexander van der Lely tijdens de presentatie. ”Maar sinds 2005 brengen we prototypes van onze innovaties in het geel.”
De installatie die Lely vorige maand in Brabant lanceerde, is zo’n innovatie. Het is een zuivelfabriek in het klein die gesitueerd wordt op de boerderij. De rauwe melk kan er direct worden verwerkt tot gepasteuriseerde consumptiemelk, die gebotteld en al direct naar de afnemer kan. De complete installatie, Orbiter genaamd, heeft de omvang van een flinke zeecontainer. Op de Dommelhoeve staat de minifabriek pal naast het melktanklokaal zodat de melk vanaf de robot rechtstreeks naar de installatie stroomt. Die voldoet volgens de fabrikant overigens volledig aan de kwaliteitseisen van het COKZ. Sinds deze maand levert de familie Van Roessel een deel van de melkproductie aan Albert Heijn, onder de naam Mijn Melk.
Winstgevend
“We hebben bij de ontwikkeling gekeken naar de rol van de melkveehouder in de keten. Die willen we vergroten”, legt Van der Lely uit. “Daarom zijn we anders gaan kijken naar de zuivelketen. Met deze innovatie slaan we stappen in de keten over door slimmer om te gaan met de melkproductie. Dit systeem maakt melkverwerking op de boerderij betaalbaar, praktisch, veilig en vooral winstgevend.” De Lely-directeur dicht de Orbiter dan ook grote mogelijkheden toe. “Het heeft potentie heeft om de waarde van melk te verhogen en de banden met consumenten te versterken. Het maakt melk aantrekkelijker voor de consument. Voor melkveehouders is het is een eerlijke, directe en pure manier om de waarde van de kudde te vergroten.”
Veehouders kunnen nu melk leveren die te begrijpen is voor de consument, meent Van der Lely. Hij wil er mee zeggen dat de melk die de consument koopt, rechtstreeks te herleiden is tot de koe die de melk produceerde. Want de installatie maakt het mogelijk dat veehouders de melk van afzonderlijke koeien in kleine batches apart kan laten verwerken en verpakken.
Zo laat Guus van Roessel tijdens de presentatie op zijn bedrijf de gasten melk zien van Aukje, Cootje, Kitty en Moevchen, koeien waarvan de melk naar de nieuwe installatie wordt verwerkt. Die melk gaat naar cateringbedrijven, koffiespeciaalzaken en een aantal vestigingen van Albert Heijn. Niet alle koeien van zijn veestapel leveren aan de Orbiter. Van Roessel heeft zo’n honderd melkkoeien op zijn bedrijf. De meeste melk die zij leveren gaat naar EKO Holland, de coöperatie van biologische melkveehouders. Dat blijft voorlopig nog wel even het geval, afhankelijk van het succes van Mijn Melk.
Koefamilies
Om de verbinding tussen het product en de consument te benadrukken, geeft de gelijknamige site tekst en uitleg over de koeien.
Aukje bijvoorbeeld, behoort tot de oudste koefamilie op de Dobbelhoeve. De koeien hebben voornamelijk Holstein-Friesian-bloedlijnen. “Zij zijn volgzaam en lief en geven veel vette melk met een hoog eiwitgehalte.”
De Kitty’s staan op de boerderij bekend als afwachtend en een beetje zenuwachtig. Ze komen uit een Holstein-familie met mooie ranke koeien, meldt de site. “Qua uiterlijk zou je niet altijd zeggen dat het familie is. Sommige hebben een rood-witte vacht anderen juist weer een zwart-witte vacht en dan zijn er ook nog Kitty’s; helemaal zwart met een rode gloed.”
De familie Cootje bestaat uit karaktervolle en sterke koeien. “Ze hebben een robuust uiterlijk, maar zien er niet allemaal hetzelfde uit. Sommige Cootjes hebben een witte kop omdat ze een Fleckvieh-stier als vader hebben. Optimistische koeien, altijd gezellig en warm. Hoewel de hoeveelheid vet en eiwit in deze melk wat lager kan zijn.”
De familie Moevchen is een vreemde koe in de bijt, meent Van Roessel. “Nuchter, kort van stof, maar ook goudeerlijk. Eén lid van de familie geeft de meeste melk van alle koeien op de boerderij. Tot wel 12.000 liter per jaar. Andere Moevchens geven weer veel minder. Er valt geen peil op te trekken.”
Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 9 2018. Meer vaknieuws over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie? Klik HIER voor een abonnement op ZuivelZicht.