Dairy Quant GO analyseert snel, simpel en onderhoudsvrij
De Dairy Quant GO van Q-interline analyseert zuivelparameters snel, simpel en onderhoudsvrij met FT-NIR.
De technologie Fourier Transformatie NabijInfraRood (FT-NIR) levert een spectrale blauwdruk van melkmonsters. Omdat de ijklijnen al werden ontwikkeld in samenwerking met een primair lab, is deze ‘melkanalyser’ klaar voor gebruik, stelt directeur Marcel Ardon van Anaspec Solutions. “Bij een zuivelproducent wordt de Dairy Quant GO nu uitvoerig getest. En in zuivellaboratorium Q-lip is er een geplaatst, in een uitvoering voor kaasanalyses. Dit is een andere systeemconfiguratie dan de Dairy Quant GO. Hiermee beschikt het primaire lab over FT-NIR-data voor onder andere kaastoepassingen. Daarmee kan het een extra waarborg voor kwaliteit aan zijn zuivelklanten afgeven.”
Dairy Quant GO: FT-NIR is toegankelijke technologie
Het stekkerklaar maken van FT-NIR door samen te werken met primaire laboratoria is niet nieuw, geeft Ardon aan, maar wel voor de zuivelsector. “In de mengvoederindustrie wordt dit model al bijna veertig jaar toegepast. En sinds jaar en dag werken wij in de olie- en vettenindustrie al zo, in de zuivel rollen we dit nu ook uit. Wij zijn inmiddels ook lid van de NEN-commissie die zich bezighoudt met analysetechnieken op het gebied van olie en vetten. Als bepaalde bekende zuivelanalyses in de toekomst door de FT-NIR gemeten kunnen worden, dan zal er zeker ook dit segment een vergelijkbaar concept kunnen worden uitgewerkt. Dat maakt FT-NIR voor zuivelapplicaties een heel toegankelijke technologie.”
Vet, eiwit, droge stof
De Dairy Quant GO biedt volgens Ardon een aantal voordelen ten opzichte van traditionele IR-melkanalysers als de Milkoscan van Foss en de Lactoscope van Delta Instruments. Die kampen nog wel eens met verstoppingen. “Dat betekent stilstand, vooral bij dikke monsters, en een hoog chemicaliëngebruik. Altijd loert er het risico van carry-over van monster tot monster en je meetcel slijt door monsters met een hoog drogestofgehalte. Je moet het systeem vaak reinigen en het toestel vergt jaarrond onderhoud. Met de Dairy Quant GO van Q-interline heb je één analyser voor routine- en uitdagende analyses van belangrijke parameters als vet, eiwit, droge stof en lactose. Monsters van wei-proteïneconcentraten, ijsmengsels, chocolademelk en room, dat kan hij allemaal aan. Uiteraard ook gewone melk. Verschillen in vetgehalte beïnvloeden de resultaten niet. Voor de analyse wordt de ‘Pivette’ gebruikt – dat is een disposable, dus geen carry-over-risico’s meer.”
Doorbraak in kwaliteitscontrole
De bediening is simpel, benadrukt Ardon. “Het gebruikersscherm snap je direct. Je hebt geen wachttijden meer, het systeem loopt niet vast en onderdelen slijten niet, want er draait niets. Vergeet de chemicaliën en het standaardiseren, omdat de meetcel terugloopt. Hij is al gekalibreerd voor vijfhonderd gecertificeerde melkmonsters. Dit kan voor lokale kalibraties verder worden ontwikkeld. Meten met NIR in plaats van IR betekent iets minder details, maar geeft wel stabielere en robuustere resultaten. Dit is echt een doorbraak in de kwaliteitscontrole van zuivel. Het biedt zoveel voordelen ten opzichte van de huidige IR-apparatuur in de labs.”