Na Lactalis en Danone is Savencia Fromage & Dairy qua omzet de nummer drie van Frankrijk. Het dichtbij Parijs (Viroflay) gevestigde familiebedrijf wist over de afgelopen vijf jaar een groei van 42,5 procent te bewerkstelligen. Wat verklaart het succes? 

Door Hermann-Josef Martin

Veel zuivelmultinationals zijn ooit ergens begonnen als een piepklein bedrijfje in een dorp of aan de rand van een provinciestadje. Savencia is geen uitzondering. Oprichter Jean-Noël Bongrain nam in 1956 een kleine kaasmakerij over en ontwikkelde daar een volledig nieuw type zachte kaas. Het romige product in een opvallende ovale verpakking kreeg de merknaam ‘Caprice des Dieux’, oftewel ‘Stemming der Goden’.

Die goden waren Bongrain gunstig gezind, het product veroverde al snel heel Frankrijk. Daarna volgde Duitsland, waar al vrij snel fabrieken werden geopend. Ook op de Duitse markt was de zachte kaas een doorslaand succes. Eind jaren zestig breidde Bongrain uit naar andere Europese landen. In de jaren zeventig werd gestart met bedrijfsovernames in Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Vanaf de jaren negentig volgden nog meer wereldmarkten.

Winst

Bij het huidige Savencia is de 73-jarige Alex Bongrain, zoon van oprichter Jean-Noël, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Groep. De dagelijkse leiding van de multinational is in handen van de 55-jarige topmanager Olivier Delaméa. Zijn bedrijf levert aan 120 landen wereldwijd en heeft in 31 landen dochterondernemingen. Vestigingen in Nederland en België zijn te vinden in Breda, Rijen, Brussel, het Waalse Limbourg en het Vlaamse Passendale.

Kaasspecialiteiten

Twee derde van de circa 22.750 medewerkers wereldwijd is werkzaam binnen de kaasdivisie. Logisch, want kaasverkoop vormt 58,6 procent van de bedrijfsomzet. Binnen de kaasdivisie zijn de kaasspecialiteiten goed voor 42,5 procent van de inkomsten. Over 2024 rapporteert Savencia een recordwinst (netto) van 107 miljoen euro. Ten opzichte van het voorgaande jaar betekent dat een winststijging van 11 procent. De geconsolideerde totale omzet steeg 349 miljoen euro (5,1 procent) tot 7,14 miljard euro, eveneens een bedrijfsrecord.

Oekraïne en Rusland

Volgens het Savencia-management zijn er verschillende verklaringen voor de gestegen omzet. Circa 218 miljoen euro was het gevolg van autonome groei op basis van hogere verkoopcijfers en verbeteringen in de productmix (121 miljoen eur) en  prijsverhogingen (97 miljoen euro). Daarnaast waren bedrijfsovernames goed voor 78 miljoen euro aan extra inkomsten vergeleken met 2023. Positieve wisselkoersontwikkelingen droegen 53 miljoen euro bij aan het omzetrecord.

Opvallend detail: volgens de bedrijfsgegevens was in 2024 circa twee procent van de omzet afkomstig uit Oekraïne en Rusland. Sinds de jaren negentig heeft Savencia een sterke positie opgebouwd in Centraal- en Oost-Europa. Ook werd in 2017 een meerderheidsbelang genomen in de grote Russische kaasfabriek Belebeevski Molochny Kombinat. 

SAW Argentinië

Terwijl het concern zich afficheert als internationaal marktleider voor het segment kaasspecialiteiten, inclusief geiten- en schapenkaas, daalde de omzet van de kaasdivisie vorig jaar met 0,6 procent. Dat verandert weinig aan Savencia’s status als op vier na grootste kaasproducent ter wereld. Het concern hoort ook bij de  internationale top vijftien van grootste zuivelproducenten. 

Terwijl de kaasdivisie dus  een kleine stap terug moest doen, steeg de divisie ‘andere zuivelproducten’ met bijna 14 procent. Een belangrijke oorzaak was hier de overname in april 2023 van het Argentijnse zuivelbedrijf SAW. Dit bedrijf, bekend van het merk ‘Ilolay’, had en heeft een sterke positie in Latijns-Amerika en een aantal Afrikaanse landen. In 2024 profiteerde Savencia volop van de nieuwe afzetmogelijkheden via SAW.

Investeringen

In 2024 verhoogde de Groep haar totale investeringen met een spectaculaire 38,7 procent ten opzichte van 2023. In geld uitgedrukt ging het om 248,1 miljoen euro. Ruim 153 miljoen euro was bestemd voor de kaasdivisie. De divisie ‘Overige zuivelproducten’ kreeg ruim 85 miljoen euro toegewezen. Savencia investeert onder meer in meer waardecreatie en differentiatie van het assortiment.

Overnames

Daarnaast was er ook in 2024 geld voor overnames. Op 1 juli 2024 werd het Franse groothandelsbedrijf Ugalait SAS in Orly volledig overgenomen. Ugalait is gespecialiseerd in de marketing van boerenkaas, ambachtelijke kazen en roomproducten, voornamelijk gemaakt van rauwe melk. De handelsonderneming werkt samen met meer dan tweehonderd fabrikanten van deze producten in heel Europa. Savencia zegt dat het Ugalait heeft overgenomen om zijn portfolio van hoogwaardige specialiteiten voor de Franse markt uit te breiden.

Thuismarkt op 1

In thuisland Frankrijk bezit Savencia momenteel 34 zuivelfabrieken. In 2024 is daar circa 3,4 miljard liter melk verwerkt, afkomstig van ongeveer 6500 aangesloten veehouderijen. Wat het melkvolume betreft is Savencia daarmee de nummer drie van Frankrijk, na Lactalis en de coöperatieve groep Sodiaal. 

Savencia’s binnenlandse omzet steeg in 2024 met 1,9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Wat betreft de markt voor merkkazen, is het concern de nummer twee van Frankrijk, met internationaal bekende merken aan boord als Géramont, Saint Albray, Chaumes, Fol Epi, Saint Agur, Milkana, Tatare en St Môret. Naast de vele speciale kaasjes produceert Savencia in Frankrijk ook enkele opvallende boterspecialiteiten, zoals die uit de Franse regio Charentes-Poitou. Deze boter wordt verkocht onder het premiummerk Lescure en inmiddels al naar 20 landen geëxporteerd. Daaronder ook een aantal grootverbruikers in Azië. 

Belangrijkste exportmarkt

Al jaren is Duitsland de belangrijkste exportmarkt voor de Savencia Groep. Vorig jaar zorgde de Duitse markt voor 765,7 miljoen euro omzet, iets onder het niveau van 2023 (-1,6 procent). De groep exploiteert acht bedrijven in Duitsland, waarvan drie zuivelfabrieken.

In de Duitse winkels is Savencia marktleider wat betreft merkkazen. Naast Franse kazen doen ook andere door Savencia verkochte kaassoorten het goed. Voorbeelden zijn de Italiaanse harde kazen Grana Padano en  Parmigiano Reggiano, door Savencia in Duitse supermarkten en discounters verkocht onder de merknaam Giovanni Ferrarri.

Frequent nieuwe producten

Marktanalisten schrijven het succes op de Duitse kaasmarkt voor een belangrijk deel toe aan Savencia’s frequente lancering van nieuwe producten, steevast ondersteund door reclame- en marketingcampagnes. Ook slaagt het bedrijf van de familie Bongrain er keer op keer in om de productvarianten en de bijgeleverde recepten goed af te stemmen op de smaak van Duitse consumenten. Wat de export buiten Europa betreft, breidde de Savencia Groep haar merkactiviteiten in 2024 fors uit in de VS en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. In China boekte men vooral goede resultaten binnen het foodservicesegment.  

Foto: Savencia

 

Bron: ZuivelZicht 5 2025

Altijd op de hoogte blijven?