Siemens introduceert 'AI-agents' voor industriële automatisering

23 mei 2025

Tijdens de beurs Automate 2025 in Detroit heeft Siemens een uitbreiding van zijn industriële AI-aanbod aangekondigd met AI-agents die naadloos integreren in het bestaande Industrial Copilot-ecosysteem.

Deze nieuwe technologie - ook wel Agentic-AI genoemd - betekent een aanzienlijke uitbreiding van de mogelijkheden die AI in de industrie bieden.  Tot nu toe konden AI-assistants vragen beantwoorden, dat is nu veranderd in volledig autonoom functionerende 'agents' die processen proactief uitvoeren zonder menselijke tussenkomst.

Automatisering van automatisering

De nieuwe oplossing van Siemens beschikt over een zogeheten orchestrator die een gereedschapskist vol gespecialiseerde agents inzet om complexe taken langs de hele industriële waardeketen op te lossen. Deze agents werken volgens Siemens intelligent en autonoom, begrijpen intenties, verbeteren hun prestaties door continu te leren en maken gebruik van externe tools en andere agents indien nodig. Gebruikers behouden volledige controle en kunnen zelf kiezen welke taken ze aan AI-agents willen delegeren.

"Met onze Industrial AI-agents gaan we verder dan het vraag-antwoordparadigma om systemen te creëren die onafhankelijk complete industriële workflows kunnen uitvoeren", zei Rainer Brehm, CEO Factory Automation bij Siemens Digital Industries. "Door automatisering zelf te automatiseren, voorzien we productiviteitsstijgingen tot 50% voor onze klanten, wat fundamenteel verandert wat mogelijk is in industriële operaties."

Hoe de AI-agents werken?

Siemens maakt een onderscheid tussen Industrial Copilots, de interfaces waarmee gebruikers interactie hebben, en de AI-agents die deze achter de schermen aansturen. Het bedrijf ontwikkelt digitale agents en integreert fysieke agents, waaronder mobiele robots, om een uitgebreid multi-AI agentic-systeem te creëren waarin agents sterk met elkaar verbonden zijn en samenwerken.

Wat de aanpak van Siemens interessant maakt, is de orchestratie van deze agents binnen een uitgebreid ecosysteem. De agents werken niet alleen samen met andere Siemens-agents, maar integreren ook met agents van derden, wat interoperabiliteit mogelijk maakt.

Om de adoptie en innovatie verder te versnellen, plant Siemens de creatie van een marktplaats voor industrial AI-agents op de Siemens Xcelerator Marketplace. Deze marktplaats zal klanten toegang geven tot zowel Siemens' eigen AI-agents als die ontwikkeld door derden.

Siemens Industrial Copilot

De Siemens Industrial Copilot, versterkt door Industrial AI-agenten, richt zich op elke fase van de industriële waardeketen, zowel in proces- als discrete industrieën:

  • Design Copilot: Momenteel beschikbaar voor NX CAD, helpt gebruikers nieuwe creatieve hoogten te bereiken door het productontwerpproces te versnellen. Ontwerpingenieurs kunnen complexe data navigeren, afwegingen maken en multidisciplinaire taken efficiënter uitvoeren. De AI-aangedreven assistent stelt gebruikers in staat om vragen in natuurlijke taal te stellen, snel gedetailleerde technische inzichten te verkrijgen en complexe ontwerptaken te stroomlijnen, wat leidt tot aanzienlijke efficiëntiewinsten in productontwikkeling. Siemens ontwikkelt momenteel ook een Hydrogen Configurator voor het ontwerpen van waterstofproductie-installaties.
  • Planning Copilot: Momenteel nog in pre-release, optimaliseert deze oplossing productieplanning, resource-allocatie en planning door middel van met op generatieve AI gebaseerde inzichten, waardoor fabrikanten de efficiëntie kunnen maximaliseren en verspilling kunnen minimaliseren.
  • Engineering Copilot: Nog dit jaar beschikbaar voor TIA Portal met Managed Service, maakt het engineering zonder repetitieve taken mogelijk, aldus Siemens. Als het eerste op generatieve AI gebaseerde product voor automatisering van engineering stelt het ingenieurs in staat om automatiseringscode te genereren via natuurlijke taalinputs, waardoor SCL-codegeneratie wordt versneld en fouten worden geminimaliseerd. In procesindustrieën is de copilot voor P&ID Digitalization al door verschillende klanten getest. Het is een AI-ondersteunde P&ID-detectiecloudservice om bestaande P&ID-diagrammen te digitaliseren en te consolideren.
  • Operations Copilot: Momenteel beschikbaar voor Insights Hub, biedt de Copilot holistische inzichten in de hele fabriek. Daarnaast plant Siemens om tegen eind 2025 een Operations Copilot te introduceren, die bedoeld is om operators, servicetechnici en onderhoudsengineers efficiënter te laten werken door machinedata te raadplegen en begeleiding te biden bij het oplossen van fout en dat alles via natuurlijke taal. De Operations Copilot kan op machineniveau worden geïmplementeerd om machine-instructies en operatorbegeleiding te bieden. Voor procesindustrieën stelt de generatieve AI-assistent Simatic eaSie technici en onderhoudspersoneel in staat om relevante installatie- en apparatuurinformatie te benaderen via chat- of spraakinteractie, waardoor operaties en onderhoud betrouwbaarder en veiliger worden, zowel in de controlekamer als in het veld.
  • Services Copilot: De Maintenance Copilot Senseye voorziet onderhoudsteams van apparatuurdiagnostiek zonder de noodzaak van gespecialiseerde technische kennis. Onlangs uitgebreid van voorspellend onderhoud tot de hele onderhoudslevenscyclus, ondersteunt deze oplossing alles van reactieve reparaties tot voorspellende en preventieve strategieën, met pilotimplementaties die een gemiddelde vermindering van 25% in reactieve onderhoudstijd laten zien.

De vaardigheidskloof in de productie aanpakken

De Siemens Industrial Copilot levert al meetbare resultaten op in zowel Siemens' eigen fabrieken als klantimplementaties. Bij thyssenkrupp Automation Engineering bijvoorbeeld, waar de technologie wereldwijd wordt uitgerold, hebben ingenieurs verbeteringen gemeld in codekwaliteit en ontwikkelsnelheid. Ondertussen heeft de Insights Hub Production Copilot op de Siemens-site in Bad Neustadt de productieoperaties gemoderniseerd door verspreide data om te zetten in actiegerichte inzichten.

"In een fabrieksomgeving verbinden onze Industrial AI-agents verschillende copilots en automatiseren workflows langs de hele waardeketen. Dit creëert een uniforme aanpak die industriële AI voor iedereen toegankelijk maakt, ongeacht hun technische achtergrond of ervaringsniveau", aldus Brehm. "We voorzien een toekomst waarin Industrial AI-agents naadloos samenwerken met menselijke werknemers, waarbij ze routinematige processen onafhankelijk afhandelen en mensen in staat stellen zich te concentreren op innovatie, creativiteit en complexe probleemoplossing."

 

Altijd op de hoogte blijven?