Aantal deelnemers Tomorrow’s Dairy bijna verdubbeld

‹ Terug naar overzicht

Aantal deelnemers Tomorrow’s Dairy bijna verdubbeld

Geplaatst op:

Het Tomorrow’s Dairy programma, een samenwerking tussen Vreugdenhil Dairy Foods en Nestlé, heeft in 2025 een flinke groeispurt doorgemaakt. In een jaar tijd is het aantal deelnemende melkveehouders bijna verdubbeld tot zo’n 150. Deze week zijn ruim 60 nieuwe deelnemers samengekomen  in Nijkerk voor de officiële startbijeenkomst.

Deelnemende melkveehouders. Foto: Rob de Gier

“Het programma loopt sinds 2022 en met alle opgedane kennis en ervaringen van de huidige deelnemers en het begeleidingsteam is nu gekozen voor een bredere aanpak van het programma”,  vertelt Marjolein de Kreij, directeur ‘Milk Supply’ bij Vreugdenhil Dairy Foods. “De kern blijft hetzelfde, namelijk om binnen het programma te werken naar een 50 procent lagere CO₂-voetafdruk van melk in 2030 ten opzichte van 2018. De eerste 15 procent reductie is een feit. Met deze extra opschaling kunnen we nog grotere stappen zetten.” Op basis van lessen en ervaringen is de aanpak dit jaar verder verfijnd.

Maatwerk

“Elk melkveebedrijf is uniek en maatwerk blijft de sleutel. Bedrijfsvoering is overal anders. Dat geldt ook voor de bedrijfsomstandigheden, zoals de locatie, het aantal koeien en de grondsoort. Daarom combineren we individuele begeleiding met workshops waarin deelnemers van elkaar leren”, aldus De Kreij. Nieuw vanaf 2025 is een aangepast beloningsstelsel: waarbij bijvoorbeeld elke gram CO₂-reductie financieel wordt beloond, maar ook bijvoorbeeld een hogere levensduur. Deze premie loopt op tot € 5 per 100 kg melk. Dit komt bovenop de bestaande premies van Vreugdenhil en stimuleert het ondernemerschap van de deelnemende melkveehouders. Dit benadrukt ook Klaas Cuperus, duurzaamheidsmanager bij Nestlé Nederland: “Duurzaamheid stimuleren betekent ook ondernemers belonen die die stap zetten. Met de uitbreiding van Tomorrow’s Dairy en het vernieuwde beloningssysteem geven we perspectief aan het haalbaar maken van CO₂-reductie en stimuleren we regeneratieve landbouw. Zo versnellen we samen de transitie naar toekomstbestendige melkveehouderij.”

Workshops

Alle nieuwe deelnemers beginnen hun deelname met een individueel bedrijfsplan, dat wordt opgesteld met hulp van een expert van PPP-Agro Advies. Vervolgens nemen alle deelnemers minimaal twee keer per jaar deel aan workshops. Tijdens deze sessies wordt bijvoorbeeld het gebruik van de Kringloopwijzer toegelicht. Eveneens worden juist maatregelen in de praktijk getoond, zoals de mogelijkheden met grasklaver, bodemverbetering of voeraanpassingen de broeikasuitstoot op het melkveebedrijf te verlagen. In totaal bevat het pakket bijna 20 verschillende maatregelen, die worden onderstreept door de Wageningen Universiteit. Deze opties kunnen worden ingezet, afhankelijk van het soort bedrijf. Door nieuwe innovaties wordt dit pakket ook continu aangevuld en herijkt. “Tijdens de startbijeenkomst op 3 februari kreeg de nieuwe groep deelnemers al een goed beeld van de mogelijkheden voor hun onderneming. Nu is het zaak dat we met deze opschaling alle reductiemogelijkheden zoveel mogelijk in de praktijk brengen”, besluit Marjolein de Kreij. De ambitie van Vreugdenhil Dairy Foods is om tot 2030 nog meer deelnemers aan het programma toe te voegen.