Alkmaar ontwikkelt eigen kaas Alkmaars Goud
Het Alkmaars Kaasgenootschap, waaronder leden van het Kaasdragers Gilde, lokale ondernemers en horeca, is bezig met het ontwikkelen van Alkmaars Goud, een eigen kaas uit Alkmaar. Ook de opleidingen Voeding & Technologie en Voeding & Kwaliteit van het Clusius College in Alkmaar zijn betrokken bij het project, bericht Greenport Noord-Holland Noord.
Aan het project Alkmaars Goud werken steeds twee studenten van het Clusius College tien weken lang een dag per week. Twee keer in de vier weken gaan de studenten naar Middenbeemster om daar kaas te maken in een kaasmakerij. De andere weken controleren ze de kaas op school in de laboratoria.
Alkmaars Goud wordt zeskantig
Alkmaars Goud wordt straks een kaas met een zeskantige vorm, gemaakt van melk afkomstig van koeien zoals de Holsteiner- en Blaarkopkoeien die grazen in zes omliggende polders; Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe.
De kaas wordt gemaakt bij zelfkazer Jan Uitentuis, tevens producent van Messeklever kaas, en vervolgens gepekeld en opgeslagen bij Kaasboerderij Koopman in De Weere. Naast de ondernemers, kaasmakers, docenten en studenten helpen ook kaasproevers uit het bedrijfsleven maandelijks bij het keuren van de kaas op smaak, geur en stevigheid.
Kaasproject verbindt
Het kaasproject verbindt bedrijfsleven, ondernemers en onderwijs. Voor de kaasmakerijen in die Noord-Hollandis het een kans om een nieuwe generatie jongeren te interesseren voor het vak van kaasmaken.
Het ontwikkelen van de nieuwe kaassoort dat enkele jaren duurt, wordt gesteund door een kaasontwikkelingsteam dat bestaat uit leraren en leerlingen van het Clusiuscollege in Alkmaar en de HAS Hogeschool voor Agro, Food en Leefomgeving in ‘s-Hertogenbosch, kaasmakerij Klaver in Winkel, kaasmakerij GGZ Willibrord Heiloo, de zuurselfabriek van CSK en rijpingsdeskundige en meesteraffineur René Koelman. Ook kaasspeciaalzaken in Alkmaar en directe omgeving zijn bij het project betrokken.