Eiwit in koemelk hoogwaardiger dan plantaardig alternatief
Havermelk is een plantaardig alternatief voor koemelk. Qua duurzaamheid levert koemelk echter een hoogwaardiger eiwit. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Melk van haver of van de koe: wat is duurzamer? Melkeiwitten en hun rol bij de eiwittransitie’.
Met de groei van de wereldbevolking naar 8,5 miljard mensen in 2030 groeit ook de vraag naar eiwit. Die vraag zal naar verwachting jaarlijks met zo’n 30 miljoen ton eiwit toenemen. Voor melkeiwit zou daarvoor bijna 400 miljoen extra koeien nodig zijn, verwachten lector Peter de Jong van lectoraat Zuivelprocestechnologie van Hogeschool Van Hall Larenstein en onderzoeker Meike de Vries.
Gedachte achter transitie eiwit
De achterliggende gedachte achter de eiwittransitie is dat plantaardige eiwitten vele malen duurzamer zijn dan eiwitten van dierlijke oorsprong. Het is inderdaad zo dat zowel de water- als de carbon footprint van vlees groter is. Minder vlees eten helpt. Melkeiwitten zijn ook van dieren afkomstig, maar deze zijn in veel gevallen even duurzaam of zelfs duurzamer dan plantaardige eiwitten, aldus het onderzoek.
Carbon footprint koemelk gunstiger
In een vergelijking tussen koemelk en melk van plantaardige eiwitten kijken de onderzoekers naar de carbon footprint van koemelk en plantaardige alternatieven. Op basis van wat in de literatuur is gepubliceerd ontstaat de indruk dat veel plantaardige alternatieven een lagere carbon footprint hebben. De gepubliceerde getallen blijken echter nogal te variëren en veel aspecten worden vergeten, aldus de onderzoekers.
Voor de productie van plantaardige melk zijn veel bewerkingen nodig. Voor het scheiden van de eiwitten uit plantaardige grondstoffen als amandel, soja en haver zijn veel meer bewerkingen nodig dan voor eiwitten uit volle melk. Op dit aspect scoort koemelk aanmerkelijk gunstiger wat betreft de carbon footprint.
Voedingswaarde
De auteurs hebben ook gekeken naar de voedingswaarde. Koemelk blijkt een veel hogere NR11-score te hebben dan sojamelk of havermelk. De NR11-score is een score op basis van verschillende nutriënten: eiwit, vezels, vitamines en is een indicatie van de dagelijkse benodigde hoeveelheid van elf nutriënten bij een inname van 100 kcal. Ook wat betreft de kwaliteit van het eiwit scoort koemelk gunstig ten opzichte van plantaardige alternatieven.
Bij de kwaliteit is de hoeveelheid eiwit van belang die daadwerkelijk wordt opgenomen door het maagdarmstelsel. De zogenaamde Digestible Indispensable Amino Acid Score blijkt voor melkeiwit twee keer hoger te liggen dan van de meeste plantaardige eiwitten.
Duurzaamheid
Bij een correcte vergelijking tussen koemelk en plantaardige alternatieven wegen alle aspecten mee in de bepaling van de carbon footprint zoals aantal bewerkingen, NR11-score, eiwitkwaliteit en verspilling.
Beide onderzoekers komen tot de conclusie dat melkeiwit – wanneer wordt gekeken naar duurzaamheid – een hoogwaardig eiwit is in vergelijking met plantaardige alternatieven. Voor plantaardige alternatieven is het de uitdaging om het bewerkingsproces te optimaliseren en verspilling tegen te gaan.