Europese productie biologische melk blijft groeien
De productie van biologische melk in Europa is ook dit jaar verder gegroeid. Tegelijk blijft de vraag naar biomelk sterk toenemen. In Nederland stijgt de biologische productie van melk jaarlijks met zo’n 4 procent.
In tegenstelling tot de gangbare melkprijzen is de prijs van biomelk in België de laatste tijd stabiel gebleven. “Dit biedt kansen voor Vlaamse melkveehouders”, zegt Sander Van Haver, innovatieconsulent Bio-omschakeling van het Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland. “We zien ook dat er opnieuw meer interesse is in omschakeling bij conventionele melkveehouders. Ook zuivelfabrieken zijn vragende partij voor meer biomelk. Zo lanceerde zuivelverwerker Inex recent nog een oproep bij zijn melkveehouders.”
Weinig hinder van coronacrisis
Vooral dit voorjaar was er een uitzonderlijke stijging van de verkoop. “De biologische zuivelmarkt heeft in het algemeen weinig hinder ondervonden van de coronacrisis. Dit komt omdat de afzet van bioproducten hoofdzakelijk via de retail gebeurt en slechts beperkt via foodservice, waar de impact van de crisis wel groot is”, aldus Van Haver. Hij ziet ook dat het productaanbod in de supermarkten groter en diverser wordt, zo bericht het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).
Biologische melk Duitsland
In Duitsland neemt de jaarlijkse productie van biologische melk met 5 tot 6 procent toe. Van de 33 miljoen ton melk die vorig jaar in Duitsland werd geproduceerd kwam 1 miljoen ton van biologische melkveebedrijven. Biologisch geproduceerde melk had hiermee een aandeel van 3,5 procent van de totale melkproductie in Duitsland. Er werd vorig jaar 19 procent meer biomelk geproduceerd dan in het voorgaande jaar. De verkoopcijfers van biologische zuivel nemen tegelijkertijd veel sterker toe. Dit zorgt ervoor dat Duitslan ongeveer 30 procent van de geconsumeerde biozuivel invoert. in Denemarken gaat het om zo’n 3 procent en in Frankrijk klimt de productie jaarlijks met dubbele cijfers.
Prijzen stabiel
De prijzen voor biomelk in Europa zijn ondanks de coronacrisis stabiel gebleven. In de conventionele melkveehouderij was dit niet het geval; hier werden melkveehouders geconfronteerd met sterk dalende melkprijzen. In België schommelt de biomelkprijs al enige tijd rond de 46 eurocent per liter. In enkele Europese landen zoals Denemarken en Zweden wordt op de lange termijn een daling van de prijzen van biomelk verwacht.