EDA en NZO verwelkomen handelsverdrag met Mercosur-landen
De Nederlandse Zuivelorganisatie NZO verwelkomt in navolging van de Europese Zuivelassociatie EDA de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. De vier landen zijn grotendeels zelfvoorzienend op het gebied van zuivel, maar de EDA ziet nu kansen om de uitvoer van kaas en melkpoeder uit de EU te vergroten.
NZO en EDA noemen het verdrag een mijlpaal op weg naar vrije, eerlijke, en duurzame handel. De zuivelorganisaties benadrukken dat het verdrag de handel tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen vergemakkelijkt dankzij het afschaffen van importheffingen en het vereenvoudigen van douaneprocedures. Daarnaast zijn bindende afspraken gemaakt over het tegengaan van ontbossing en het beschermen van de markt tegen imitatieproducten, zoals Gouda Holland en Edam Holland. Volgens NZO zijn ook ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verheugd over het verdrag. Zij benadrukken dat Nederland een kleine thuismarkt heeft en een derde van het nationale inkomen in het buitenland wordt verdiend. Met het verdrag gaat er een streep door meer dan 90 procent van de handelstarieven.
Boeren
De ondertekening van deze overeenkomst stelt partijen in staat te werken aan de definitieve implementatie. De aangenomen wettelijke waarborgen om meer dan 350 hoogwaardige Europese voedings- en drankproducten, zoals Fromage de Herve uit België of Comté uit Frankrijk, te beschermen tegen imitatie in Mercosur-landen, zullen de reputatie van hoge kwaliteit van alle Europese zuivelproducten versterken, aldus de EDA. De bezwaren van Europese boeren zijn daarmee door de Europese Commissie deels ondervangen door beperkingen op te leggen aan de hoeveelheid vlees die zonder tarieven mag worden geïmporteerd. Ook moeten producten die Europa gaat invoeren, voldoen aan de milieu- en dierenwelzijnsstandaarden die hier gelden.
Doorbraak
“We prijzen de exceptionele inspanningen van de Europese Commissie”, aldus Alexander Anton, secretaris-generaal van de EDA. “In de moeilijke handelsomstandigheden van vandaag is dit een echte doorbraak. Die onderstreept de Europese handelsambities en de grote inspanningen van de onderhandelaars van de EU.”