FrieslandCampina Gerkesklooster investeert in duurzaam waterbeheer
FrieslandCampina Gerkesklooster verkleint zijn ecologische voetafdruk met innovatieve oplossingen op het gebied van waterbesparing. Dankzij hergebruik van water uit wei bespaart de locatie jaarlijks ruim 100 miljoen liter water. Hierdoor is het voor 70 procent zelfvoorzienend in waterverbruik, een toename van 20 procent.
Bij de productie van kaas komt wei vrij, een bijproduct dat grotendeels uit water bestaat en dient als grondstof voor onder meer kinder- en sportvoeding. Waar dit water eerder verloren ging, wordt het in Gerkesklooster nu teruggewonnen met een slimme techniek: omgekeerde osmose. Hierbij wordt het water door speciale membranen geperst die alleen zuiver water doorlaten. Het resultaat is schoon water dat hergebruikt wordt, bijvoorbeeld voor productieprocessen en het reinigen van installaties en melktankwagens.
Besparing 100 miljoen liter per jaar
De productielocaties in Gerkesklooster bespaart hierdoor jaarlijks meer dan 100 miljoen liter water. Daarmee is de locatie inmiddels voor 70 procent zelfvoorzienend. Het streven is om dit in de toekomst volledig zelfvoorzienend te worden. Projectmanager Jasper Faber is trots op het resultaat: “Kaas is niet alleen erg lekker, maar ook voedzaam. Echter, de productie ervan vereist veel water en energie. Onze focus op duurzaamheid motiveert ons deze bronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de impact op het milieu te minimaliseren. Daarnaast besparen we hiermee kosten én verbeteren we onze concurrentiepositie. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De implementatie was technisch uitdagend, maar dankzij de inzet van meer dan honderd collega’s hebben we dit gerealiseerd zonder de productie stil te leggen. Dat is echt een teamprestatie.” Na dit succes wordt de technologie uitgerold naar andere locaties, waaronder de productielocatie in Lutjewinkel.
