Spaanse zuivelindustrie klem tussen dure melk en goedkope import

‹ Terug naar overzicht

Spaanse zuivelindustrie klem tussen dure melk en goedkope import

Geplaatst op:

De Spaanse zuivelindustrie zit klem tussen dure melk en goedkope import als gevolg van een prijsoorlog van de supermarkten en hoge grondstofprijzen. Er is ook een gebrek aan concurrentievermogen dat vooral koe- en gemengde kazen treft. Die worden in de schappen verdrongen en vervangen door goedkope geïmporteerde kazen. De industrie bevindt zich in een ‘sandwich’-situatie, aangezien de industrie nauwelijks kan concurreren op grondstof, terwijl supermarkten zuivelproducten gebruiken als lokmiddel voor consumenten.

Een en ander blijkt uit de vierde editie van de Zuivelindustriebarometer, een initiatief van de Nationale Federatie van Zuivelindustrieën (FeNIL) om periodiek de belangrijkste gegevens van de sector te verspreiden. Dit document toont aan dat Spanje al 18 maanden prijzen voor grondstoffen heeft die boven het EU-gemiddelde liggen, op basis van het vet- en eiwitgehalte.. De grondstof die de Spaanse zuivelindustrie ontvangt, is duurder dan in landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken of Portugal, zoals blijkt uit de gegevens van de ketenorganisatie INLAC , een organisatie van melkveehouders, coöperaties en industrieën.

Minder vet en eiwit

Over het algemeen bevat Spaanse melk lagere gehalten vet en eiwit, dan in de rest van Europa, wat – zonder kwaliteitsverlies – resulteert in een lagere productie van zuivelproducten die met dezelfde liter melk kunnen worden gemaakt. Factoren zoals de voeding van de dieren en het klimaat verklaren waarom melk in elke regio van Europa een andere samenstelling van vet en eiwit heeft. Het gebrek aan concurrentievermogen treft vooral koe- en gemengde kazen die in het land worden geproduceerd. Die worden vervangen door goedkope geïmporteerde kazen. Bewijs hiervan is dat Spanje in de eerste helft van 2024 200.000 ton kaas heeft geïmporteerd, waarmee alle bestaande records zijn verbroken. Dit getal is 15% hoger dan in de eerste helft van 2023, toen 173.000 ton kaas is geïmporteerd, wat toen een record was.

Ook importstijging zuivelingrediënten

Bovendien tonen importgegevens van de Belastingdienst ook de invoer aan van aanzienlijke hoeveelheden zuivelingrediënten in Spanje (zoals melkpoeder) die in andere voedingsindustrieën worden gebruikt (banketbakkerij, koekjes, ijs, enz.). Kortom, ook de ingrediënten voor de voedingsindustrie die met Spaanse melk worden gemaakt worden vaker ingevoerd. Daarom bevindt de nationale zuivelindustrie zich in een zeer moeilijke situatie, aangezien een weinig concurrerende melk als grondstof wordt gecombineerd met de strategieën van de distributie om zuivelproducten als lokmiddel te gebruiken om consumenten aan te trekken, vooral UHT-melk. Volgens Luis Calabozo, algemeen directeur van FeNIL: “De hoge grondstofprijzen en de prijzenoorlog van de supermarkten veroorzaken een ‘sandwich’-effect voor de Spaanse zuivelindustrie, dat de marges van de bedrijven, vooral van het MKB, uitholt en hun winstgevendheid op middellange termijn in gevaar brengt.”