Melkveehouders Terschelling en Schiermonnikoog verwerken melk tot streekproducten
Melkveehouders op Terschelling en Schiermonnikoog gaan in het project ‘Waddenzuivel’ lokale melk tot streekproducten verwerken. Door de waddenmelk lokaal te produceren, te verwerken en deels te vermarkten wordt de circulaire economie bevorderd.
De melkveehouders gaan met name duurzame streekproducten ontwikkelen. Hogeschool Van Hall Larenstein is een samenwerking gestart met de ondernemers op de eilanden.
Streekproducten Waddenzuivel
Het doel van het Waddenzuivel-project is meer melk op de eilanden tot zuivelproducten verwerken. Op Terschelling wordt bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden voor het verwerken van wei tot een streekproduct. Hogeschool Van Hall Larenstein heeft onderzocht hoe wei – dat ontstaat als restproduct bij het maken van kaas – kan worden verwerkt tot nieuwe producten.
De hogeschool is tevens een vervolgproject gestart waarbij op basis van wei producten als ricotta worden ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar andere laagwaardige toepassingen van wei, zoals het bemesten van landbouwgebieden op de Waddeneilanden.
Partners project Waddenzuivel
Project Waddenzuivel is een samenwerking van provincie Friesland, kaasmakerij de Terschellinger, Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog en Hogeschool Van Hall Larenstein.
De kaasmakerij op Terschelling ging in februari vorig jaar open. De locatie werd uitgebreid, waardoor de melk van de melkveehouders van Terschelling kan worden verwerkt tot streekeigen natuurvriendelijk product zoals de Skylger-kaas.
Op Schiermonnikoog willen de melkveehouders van Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog en Zuivelcoöperatie Schiermonnikoog een eigen zuivelproductenlijn en een nieuwe zuivelboerderij opzetten. De zeven boeren hebben plannen om onder andere een eigen kaas als eilander streekproduct te maken.