Milk Trading Company: vaste melkprijs goed voor 4 cent extra
Ruim tweehonderd melkveehouders in Nederland en België hebben dit jaar de melkprijs vastgezet op 38 cent. Ze ontvangen dit jaar per liter melk naar verwachting gemiddeld zo’n 4 cent per maand extra oftewel € 20.000 op een half miljoen kilo melk. Dat is een stuk hoger dan in eerste instantie was voorzien, bericht de Milk Trading Company in een artikel op dlvadvies.nl.
Sinds de oprichting in 2017 wist MTC tot afgelopen oktober op de termijnmarkt een gemiddeld surplus van 3 cent per liter te realiseren voor de 230 leden. Dit vertelde Dirk Coucke, oprichter en ceo van studie- en adviesbureau DLV en tevens algemeen directeur van MTC. “We hebben nog geen enkele maand verlies gemaakt. En ook al is dat zo, is het nog niet erg, want dan worden de boeren gecompenseerd door de prijs die zij op de fysieke mark krijgen.”
Milk Trading Company dekt risico’s af
De coöperatie Milk Trading Company (MTC) dekt namens de melkveehouders melkprijsrisico’s af op de termijnmarkt. De nu 220 deelnemende melkveehouders – 79 in Nederland en 141 in België – ontvingen sinds de oprichting in 2018 gemiddeld een extra melkopbrengst van 2,44 cent boven op de prijs van hun melkfabriek. In ons land ging de coöperatie begin vorig jaar van start.
Melkprijs 38 cent per maand
Over dit jaar is er een plus van gemiddeld 4 cent per kilo melk te verwachten. MTC sloot in januari, toen de verwachting was dat de melkprijzen zouden stijgen, tot eind dit jaar contracten af op maandprijzen van tussen de 37 en 38,5 cent per kilo melk, op jaarbasis gemiddeld 38 cent per maand. De leden produceren in totaal 325 miljoen liter melk, waarvan MTC 80 miljoen liter op de termijnmarkt verhandelt. Dit volume zal naar verwachting volgend jaar toenemen tot 150 miljoen liter.
Verdieping kennis prijsvorming
Melkveehouders die deelnemen aan de Milk Trading Company blijven online op de hoogte van de vastgezette melkprijs, de actuele marktsituatie en toekomstverwachtingen. Alle kennis en informatie over termijnmarkten en prijsrisicoanalyses met betrekking tot melk en voer wordt door de MTC gedeeld via een dashboard. Hiermee worden de leden op de hoogte gehouden met up-to-date marktinformatie. Melkveehouders kunnen op deze manier de opbrengst verhogen en de kostprijs verlagen en zo de marge vergroten.
MTC wil de kennis van melkveehouders over prijsvorming op de zuivel- en voermarkt verdiepen. Zo worden zij slimmer en weerbaarder op de markt en kunnen ze de opgedane kennis gebruiken in bijvoorbeeld de onderhandelingen met hun voerleverancier.