Nieuw veevoer reduceert methaanuitstoot tot 15 procent
Met een nieuw en innovatief veevoer, onder de merknaam Euroclim, wil Arvesta een antwoord bieden op de Europese Green Deal. Tegen 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn. Alle lidstaten zijn verplicht om actie te ondernemen met concrete reductiedoelstellingen tegen 2030. Het veevoer is enkel in België op de markt. Mogelijk volgt Nederland.
De landbouwsector engageert zich vandaag al en zoekt milieuvriendelijke oplossingen. Het terugdringen van de methaanuitstoot staat hoog op de agenda. Volgens het Vlaamse Convenant Enterische Emissies Rundvee moet de methaanuitstoot tegen 2025 met 26 procent gedaald zijn. Het Euroclim-veevoeder is verrijkt is met geëxtrudeerd lijnzaad, wat in combinatie met zetmeel in het veevoer, voor een optimale vertering zorgt dankzij de verbeterde werking van de bacteriën in de pens. Dit vermindert de methaanuitstoot bij melkvee tot 15 procent.
Impact veevoer op CO2-uitstoot
Doordat er bij dit veevoer enkel gebruik wordt gemaakt van 100 procent Europese grondstoffen is Arvesta niet afhankelijk van milieubelastende langeafstandstransport. In België is landbouw verantwoordelijk voor 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen en in Vlaanderen is dit 8 procent. “Indien alle vlees- en melkkoeien in België dit voeder zouden eten, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op de totale CO2-uitstoot van België”, vertelt Dirk Van Thielen, BU director Animal Nutrition bij het bedrijf. “We zouden op die manier namelijk 225.000 ton CO2-equivalent uit de lucht halen, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 130.000 auto’s.”
Ecologie en economie
“Het doel van ons Euroclim-gamma, dat beschikbaar is via de merken Aveve en Dumoulin, is het verminderen van de ecologische voetafdruk per geproduceerde liter melk zonder verlies van de melkproductie en een hogere kostprijs voor de boer. We willen aantonen dat ecologie en economie ook in de landbouw kunnen samengaan”, vervolgt Van Thielen. “Met Arvesta willen we op een duurzame wijze innoveren met respect voor de boer. We geloven dat wij met dit veevoeder deel kunnen uitmaken van de oplossing, door in te zetten op lokale grondstoffen en door de methaanuitstoot te reduceren. We engageren ons bij Arvesta duidelijk voor een klimaatneutralere landbouw, want dat is de toekomst, zeker voor de volgende generaties.”