Onze Zuivel: kaas van eigen melk voor eigen erf
Onze Zuivel haalt melk op bij de boer en maakt er in De Rips kaas van, die de boer op zijn eigen erf verkoopt. Het concept dat vorig jaar is gestart, draagt volgens de provincie Noord-Brabant bij aan het verkorten van de keten en daarmee aan de band tussen boer en burger en aan een beter verdienmodel.
Harm van Dijk en Iwan Gijsbers, de initiatiefnemers van Onze Zuivel, hebben met hun onderneming de Agrifoodpluim van de provincie Noord-Brabant gewonnen. Beide ondernemers halen met een mobiele tankunit de melk in batches van maximaal 2.000 liter op bij de boeren en vervoeren deze naar de kaasmakerij in De Rips.
Onze Zuivel verzorgt traject
Hier wordt de melk in een ambachtelijk proces verwerkt tot kaas die melkveehouders als hun eigen kaas op het eigen erf kunnen verkopen. Onze Zuivel verzorgt het proces vanaf melktransport tot portioneren en verpakken. In overleg worden de grootte en de smaak van de kaas bepaald. Bij het productieproces spelen ook de seizoenen een rol. De smaak van melk verandert elk seizoen, afhankelijk van voeding en het weer.
Kaasverkoop is ook een middel
Onze Zuivel wil het gesprek op gang brengen tussen producent en consument. De kaasverkoop is dus niet alleen een doel, maar ook een middel. Harm van Dijk: “De consument kan er wat van leren. Zo willen we de kennis terugbrengen bij de burger en bijdragen aan een positief imago van de boer.”