‘Precisiefermentatie: concurrentie voor dure ingrediënten’
Door de relatief hoge kosten is precisiefermentatie in eerste instantie vooral interessant voor relatief hoogwaardige specialistische ingrediënten. Voor consumptieproducten als yoghurt of kaas is de technologie voorlopig geen serieus alternatief. Die verwachting heeft Gerrit Smit, directeur van Yili Innovation Center Europe, uitgesproken tijdens het symposium van de NZO op 29 augustus in Den Haag.
Gerrit Smit in reactie op de vraag of precisiefermentatie de markt voor zuivel gaat veranderen: “Technisch gezien kun je heel eind komen. Je kunt een aardig product maken, maar de kosten zijn hoog. Ik moet nog zien of precisiefermentatie voor caseïne een economisch haalbaar verhaal gaat worden, dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Maar voor specialiteiten, zoals lactoferrine of HMO’s voor babyvoeding, is het een ander verhaal omdat die ingrediënten erg prijzig zijn. Daar liggen goede mogelijkheden voor precisiefermentatie. Diverse partijen werken eraan en er wordt zwaar in geïnvesteerd”, aldus de onderzoeksdirecteur van Yili. “Wij kijken er ook naar.”
Het NZO-symposium draaide rond de hoofdvraag hoe de zuivelsector in Nederland zijn huidige positie behoudt. Het september-nummer van ZuivelZicht bevatte een uitgebreid verslag. Dit is ook voor niet-abonnees te lezen op deze website, klik hier.