Valio test Bovaer: methaanuitstoot kan tot 30 procent worden gereduceerd
De methaanuitstoot van melkkoeien in Finland kan met Bovaer tot 30 procent worden teruggebracht. Dat blijkt uit een test van zuivelcoöperatie Valio en foodonderneming Atria.
De methaanremmer werd gedurende twaalf weken toegediend aan het rantsoen van vierhonderd koeien op drie verschillende Valio-melkveebedrijven in Finland. Dit leidt tot 10 tot 15 procent minder CO2-uitstoot per kilo melk, bericht Valio. De Finse zuivelcoöperatie, waarbij ongeveer 4.300 melkveebedrijven zijn aangesloten, testte Bovaer op landbouwbedrijf A-Rehu, dochteronderneming van foodconcern Atria.
Bovaer veilig in koeienvoer
Het doel van de test was het verzamelen van praktische data van het toevoegen van het additief aan het voer van koeien. “Tijdens de pilotperiode bleef de melkproductie van de koe normaal en werden er geen veranderingen in de samenstelling van de melk geconstateerd”, vertelt Juha Nousiainen, senior vice president Carbon-neutrale melkketen van Valio. “Ook in het gedrag en het welzijn van de koeien werd niets ongewoons geconstateerd. Op basis van de resultaten van de pilot kan het additief veilig worden toegevoegd aan het voer voor koeien.”
Volgens Nousiainen maakt het additief het mogelijk om jaarlijks zo’n 1.000 kg CO2-eq per koe te verminderen. “Het vermindert de ecologische voetafdruk van melk met 10 tot 15 procent.”
FrieslandCampina en Groupe Bel
FrieslandCampina maakte vorige week bekend dat ongeveer tweehonderd melkveebedrijven in de tweede helft van dit jaar een pilot met methaanremmer Bovaer beginnen. Agrifirm gaat het voeradditief aan de deelnemende boeren leveren. Afhankelijk van de uitkomsten van de proef wordt het gebruik van Bovaer vanaf 2023 verder opgeschaald. Tijdens de pilot zullen de deelnemende melkveebedrijven Bovaer, dat door Agrifirm in het rantsoen wordt gepast, gedurende zes maanden aan hun dieren voeren. Daarnaast is er met andere voerleveranciers contact over het vervolg.
Ook Groupe Bel begint een pilot met het voeradditief in Frankrijk en Slowakije.
DSM wil fabriek in Schotland
DSM, dat Bovaer in onderzoek- en ontwikkelingsprogramma Clean Cow op de markt bracht, wil in Darly in Schotland een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van het voeradditief.