WUR leidt wereldwijd initiatief om de methaanuitstoot van vee te verminderen

‹ Terug naar overzicht

WUR leidt wereldwijd initiatief om de methaanuitstoot van vee te verminderen

Geplaatst op:

Wageningen University & Research leidt een nieuw wereldwijd initiatief van $ 27,4 miljoen om de methaanuitstoot van vee te verminderen door gebruik te maken van natuurlijke variatie in de manier waarop dieren voedsel verteren.

 

Met medewerking van  het Bezos Earth Fund (BEF) en de Global Methane Hub (GMH), ondersteunt het initiatief onderzoek en fokprogramma’s in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Oceanië om klimaatefficiënt vee te identificeren en die op grote schaal toe te passen. “Dit initiatief is een hoeksteen van een brede wereldwijde campagne om het onderzoek naar enterisch methaan te versnellen”, zegt Hayden Montgomery, programmadirecteur Landbouw bij de GMH. “Samen met het Bezos Earth Fund, als onderdeel van de ‘Enteric Fermentation R&D Accelerator’, bouwen we aan een open, gecoördineerde stichting die landen, rassen en diersoorten overspant en praktische oplossingen levert die de uitstoot verminderen en boeren wereldwijd ondersteunen.”

Het initiatief bestaat uit verschillende programma’s die betrekking hebben op diersoorten – melkvee, vleesvee, schapen of regio’s zoals Latijns-Amerika en Afrika – of op het microbioom. Met steun van het Universiteitsfonds Wageningen wordt het zuivel veefokprogramma uitgevoerd als een internationaal filantropisch consortium dat wordt gecoördineerd door Roel Veerkamp en Birgit Gredler-Grandl.

Methaanregistratie

Naast de uitvoering van het overkoepelende wereldwijde methaan-genetica-initiatief (Global Methane Genetics, GMG) zal Wageningen University & Research standaard operationele procedures ontwikkelen voor grootschalige methaanregistratie van melkvee met ‘sniffers’. Hiervoor zullen dr. Yvette de Haas en het projectteam enkele commercieel verkrijgbare ‘sniffers’ gedurende een  jaar in de praktijk testen op twee proefboerderijen in Nederland; Dairy Campus en De Marke. Deze richtlijnen  worden gepubliceerd en gedeeld door de ICAR ‘Feed & Gas’- werkgroep op haar wikipagina. Verder is het de bedoeling samen met andere partners de methaanemissies en DNA-profielen van nog eens ruim 10.000 koeien te registreren, waarvan van 1000 koeien ook het pensmicrobioom wordt bemonsterd. Dit om de wereldwijde referentiepopulatie uit te breiden. De gegevens worden gebruikt om de nauwkeurigheid van de fokwaardeschattingen te verbeteren. Hierdoor kunnen boeren dieren kiezen die gezond, vruchtbaar en efficiënt zijn en bovendien een lagere emissie hebben.

Methaan

Methaan is een krachtig broeikasgas – meer dan 80 keer zo krachtig als kooldioxide over een periode van 20 jaar. Runderen leveren de grootste bijdrage aan de methaanemissies van vee. Zelfs binnen dezelfde kudde stoten sommige dieren van nature tot 30 procent minder methaan uit dan andere. Wetenschappers zeggen dat het selecteren en fokken op deze dieren met een lagere uitstoot – net zoals boeren dat al lang doen voor melkgift of vruchtbaarheid – kan leiden tot een permanente vermindering van de impact op het klimaat. Na verloop van tijd zou deze aanpak de methaanuitstoot van vee elk jaar met 1-2 procent kunnen verminderen. Dat kan oplopen tot een vermindering met 30 procent in de komende twee decennia,  zonder het rantsoen, de infrastructuur of de productiviteit te veranderen. Er zijn overigens meerdere initiatieven die de bedoeling hebben de methaanuitstoot met ongeveer dit percentage te verlagen, onder andere door koeien ander voer te geven.

Foto: Jacques Geluk