Dairy Campus vervolgt onderzoek gezondheid melkvee
Dairy Campus vervolgt dit jaar in het project ‘Veerkracht van melkvee’ een onderzoek naar de gezondheid van melkvee. Het onderzoek richt zich op het verzamelen van gegevens.
De opzet van de proef op Dairy Campus is identiek aan het onderzoek in 2017 en 2018, toen er op vier melkveebedrijven koeien werden gevolgd van twee weken voor tot zes weken na afkalven.
Goed voerritme
Uit dit onderzoek bleek onder meer dat koeien die voor afkalven een goed voerritme hebben en veel tijd besteden aan voeropname na afkalven het gezondst zijn, omdat zij voldoende voer opnemen om hun energie op peil te houden. Koeien die een onregelmatig ritme hebben van lopen, vreten en rusten hebben meer kans op problemen.
Vervolgonderzoek: meer data
In het komende vervolgonderzoek worden meer data verzameld. Ook is er aandacht voor risicofactoren op het gebied van huisvesting, stalklimaat, voer, ras, medicijngebruik en andere managementzaken. Uiteindelijk moet hier een ‘resilience score’ per bedrijf uitkomen. Dat kan mogelijk deel uitmaken van een ‘koekompas’ dat de boer gaat adviseren op het gebied van welzijn, gezondheid en management van zijn koeien.