Ilvo en UG: verbeterde opsporing antibioticaresiduen
Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) in Vlaanderen en de Universiteit Gent hebben een analysemethode voor antibioticaresiduen in melk en vlees ontwikkeld die sneller, goedkoper en even gemakkelijk en betrouwbaar is dan de bestaande methoden.
Ilvo-onderzoeker Geert Van Royen ontwikkelde in zijn doctoraatsstudie een opzuivering met voorgeprogrammeerde polymeren (molecularly imprinted polymers ofwel MIPs) als aanzet naar een antibioticasensor die alle analysefasen kan uitvoeren en concentraties aan residuen van antibiotica meteen weergeeft.
Nieuwe MIP-opzuiveringsmethode
De nieuw ontwikkelde specifieke MIP-opzuiveringsmethode is gevalideerd en bestaat uit een aantal stappen waarvan het opzuiveren de meest belangrijke is. Dan wordt een bepaalde molecule geïsoleerd zodat er een hogere concentratie van ontstaat. Daardoor is deze kwantitatief makkelijker te meten
Beta-lactams en fluoroquinolones
Omdat uit Belgische monitoringsprogramma’s blijkt dat de antibioticafamilies beta-lactams en fluoroquinolones het meest worden gebruikt, focuste het onderzoek zich op deze families en is er een analysemethode ontwikkeld voor de stoffen benzylpenicilline en enrofloxacine. Deze strategie sluit aan bij bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Beide antibioticafamilies zijn cruciaal, blijkt uit een rangschikking op basis van het belang van antimicrobiële stoffen in de humane geneeskunde.