Thermofiele sporenvormende bacteriën kunnen problemen geven

‹ Terug naar overzicht

Thermofiele sporenvormende bacteriën kunnen problemen geven

Geplaatst op:

Thermofiele sporenvormende bacteriën kunnen problemen veroorzaken voor zuivelproducenten. 

Yu Zhao stelde dit vast in onderzoek naar de levenscyclus van thermofiele sporenvormende bacteriën in verwerkingsomgevingen voor zuivelconcentraten. Ze promoveerde onlangs aan de Wageningen Universiteit.

Thermofiele sporenvormende bacteriën in verwerkingslijnen

Yu Zhao trof in verwerkingslijnen voor zuivelconcentraten thermofiele sporenvormende bacteriën aan, met name op locaties waar hoge temperaturen werden ingezet. Ze stelde in haar onderzoek vast dat er lactose aanwezig moet zijn om deze sporenvormende bacteriën te laten groeien. 

Kwaliteit 

Thermofiele sporenvormende bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen bij temperaturen tot boven de 50 °C. Ze kunnen via sporen overleven in ongunstige omstandigheden. Hoewel ze niet pathogeen zijn kunnen deze bacteriën wel een bedreiging vormen voor de kwaliteit van producten omdat ze de smaak of textuur van de producten veranderen.

Onlangs berichtte zuivelzicht.nl ook over onderzoek aan de WUR van Ying Deng over impact die de methode van verwarmen heeft op het eiwit dat koemelkallergie veroorzaakt.