Vraag naar Vlog-voeders groeit vanuit zuivelketens

‹ Terug naar overzicht

Vraag naar Vlog-voeders groeit vanuit zuivelketens

Geplaatst op:

Door de groeiende vraag naar Vlog-voeders en Europese non-gmo-voeders – vooral vanuit zuivelketens – zijn goede alternatieven voor soja en palm nodig. Een breed aanbod van vervangende eiwitten zoals raapzaad- of zonnepitschoot en energierijke grondstoffen is daarvoor noodzakelijk, zegt leverancier van diervoederingrediënten FeedValid.

Vlog-voedersDe stijgende vraag naar voeders zonder genetisch gemanipuleerde organismen komt met name uit de zuivelketens. Zuivelbedrijven zoals Royal A-ware spelen in op de vraag vanuit supermarktorganisaties in Nederland en Duitsland naar duurzame zuivel die werd geproduceerd met gmo-vrije voeders. Ook Cono verwerkt gmo-vrije melk tot Beemster kaas. De melk is geproduceerd volgens de eisen van de Duitse Vlog (Verband Lebensmittel Ohne Gentechniek) die de certificering en uitgifte van het Ohne Gentechniek-label verzorgt.

Soja

De markt vraagt niet alleen om gmo-vrije, maar ook om Europese voeders. De consequenties zijn met name voor soja ingrijpend. Een groot deel van de teelt met gmo-rassen vindt plaats in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Er is gmo-vrije non-Amazon-soja beschikbaar uit bijvoorbeeld Canada, maar in het A-ware-programma zijn alleen Europese grondstoffen toegestaan. Vervangen van gangbare soja door een Europese non-gmo-soja maakt de grondstof relatief duur vanwege het beperkte aanbod.
Om tot een concurrerende kostprijs te komen kan een deel worden vervangen door andere eiwitbronnen zoals raapzaad- of zonnepitschoot of alternatieven als erwten, lupinen of lijnzaad.

Aanbod verbreden

“Voor een kwalitatief goed en concurrerend product heeft de industrie een voldoende breed aanbod van geschikte grondstoffen nodig”, zegt nutritionist Marc Boer van FeedValid. “Je wilt in de optimalisatie rekening kunnen houden met verschillen in eiwitkwaliteit en fosforgehalte. Naast raap en zonnepitschroot kun je ook naar andere Europese eiwitten kijken, zoals erwten, lupinen of lijnzaad. Vervolgens maak je het passend met bestendige eiwitten en vetten.”