Wetenschappelijke doorbraak in bioprotectie zuivelproducten
Chr. Hansen heeft naar eigen zeggen het belangrijkste mechanisme van melkzuurbacteriën met bioprotectie tegen gisten en schimmels in zuivelproducten onthuld. Het draait allemaal om concurrentie voor een specifieke voedingsstof (mangaan).
Hoewel de populariteit van voedselculturen die de kwaliteit en houdbaarheid kunnen helpen verbeteren, de afgelopen jaren non-stop is toegenomen, zijn wetenschappers van Chr. Hansen volgens dit bedrijf de eersten die het mechanisme onthullen dat het grootste deel van het remmende effect tegen gist- en schimmel bederf kan verklaren. De bevindingen over het werkingsmechanisme worden gedocumenteerd in een nieuw wetenschappelijk artikel in Applied and Environmental Microbiology Journal.
Begrijpen van bioprotectie
Door het toenemende gebruik van natuurlijke melkzuurbacteriën, of goede bacteriën, zoals Chr. Hansens FreshQ-culturen, is er steeds meer belangstelling voor het begrijpen van de onderliggende mechanismen die door bepaalde melkzuurbacteriën worden gebruikt om de groei van bederforganismen te vertragen. Tot dusver waren de meeste wetenschappelijke activiteiten gericht op het proberen te identificeren van antimicrobiële stoffen die door de voedselculturen worden geproduceerd, maar zonder dat ze stoffen konden identificeren die een aanzienlijk deel van het effect zouden kunnen verklaren. Daarom werd duidelijk dat andere mechanismen een grote rol spelen, maar het specifieke mechanisme was tot nu toe niet bewezen,
Competitie voor een specifieke voedingsstof
“Wat we hebben ontdekt en bewezen, is het vermogen van onze goede bacteriën in de FreshQ-culturen om een voedingsstof in gefermenteerde melk op te nemen die gist en schimmels nodig hebben om te groeien”, zegt Rute Neves, directeur Bacterial Physiology, Research & Development bij Chr. Hansen en affiliated professor at DTU (Technical University of Denmark), Bioengineering. “Deze voedingsstof wordt mangaan genoemd. Door een ‘transporter’ in de bacteriestammen wordt de voedingsstof uit de voedselmatrix verwijderd, waardoor wordt voorkomen dat ongewenste contaminatie zich ermee voedt.”
De wetenschappers binnen Chr. Hansen identificeerden in de stammen de transporteur die mangaan absorbeert in een specifieke zuivelvoedselmatrix. In samenwerking met de North Carolina State University in de Verenigde Staten is het mechanisme op genetisch niveau bewezen.
Toonaangevende rol in het bioprotectiesegment
Volgens Peter Thoeysen, directeur Dairy Bioprotection bij Chr. Hansen, is deze ontdekking een belangrijk en baanbrekend hoofdstuk in de bioprotectiegeschiedenis van het bedrijf. Het onderzoek bevestigt ook dat FreshQ-culturen zuivelproducten op natuurlijke wijze helpen beschermen tegen bederf veroorzaakt door gisten en schimmels.
“We gebruiken echt de eigen middelen van de natuur om onze klanten te helpen hun merken op te bouwen, de kwaliteit te verbeteren en voedselverspilling tegen te gaan, terwijl ze inspelen op markttrends voor authentiek voedsel met minder kunstmatige ingrediënten”, legt Thoeysen uit. “Door precies te kunnen beschrijven hoe dit op wetenschappelijk niveau bereikt wordt, helpt ons om onze klanten in de toekomst te ondersteunen met nog betere oplossingen voor meer verschillende applicaties. Dit toont onze leidende rol in het bioprotectie segment, gebruikmakend van de kracht van goede bacteriën.”
Wat is FreshQ?
FreshQ-culturen zijn melkzuurbacteriestammen van Chr. Hansen die speciaal zijn geselecteerd vanwege hun vermogen om zuivelproducten te helpen beschermen tegen bederf door gisten en schimmels. Ze bieden een natuurlijke oplossing op basis van traditionele fermentatieprincipes. Ze kunnen helpen om zuivelproducten zoals yoghurt, zure room en kaas langer vers te houden, waardoor melkveehouders over de hele wereld voedselverspilling kunnen verminderen en de kwaliteit kunnen verbeteren, terwijl ze kunnen inspelen op de vraag van de consument naar voedsel met minder kunstmatige ingrediënten.